Članak

POČELA EKSHUMACIJA

Stotine mrtvih pronađene u masovnim grobnicama u Gazi

Palestinski timovi civilne zaštite započeli su ekshumaciju tijela iz masovne grobnice ispred bolničkog kompleksa Nasser u Khan Younisu prošle sedmice nakon što su se povukle izraelske jedinice.

(Patria) - Palestinski timovi civilne zaštite započeli su ekshumaciju tijela iz masovne grobnice ispred bolničkog kompleksa Nasser u Khan Younisu prošle sedmice nakon što su se povukle izraelske jedinice.

U posljednjih sedmicu dana pronađeno je ukupno 310 tijela, uključujući 35 u proteklom danu, saopćili su palestinski dužnosnici.

- Osjećamo potrebu podići uzbunu jer je otkriveno više tijela - izjavila je Ravina Shamdasani, glasnogovornica visokog povjerenika UN za ljudska prava.

Navela je da su tijela zakopana duboko u zemlju i prekrivena otpadom, te dodala da su među preminulima navodno bile starije osobe, žene i ranjeni, uključujući neke koji su vezani i bez odjeće, piše The Guardian.

- Nekima od njih ruke su bile vezane, što naravno ukazuje na ozbiljna kršenja međunarodnog prava o ljudskim pravima i međunarodnog humanitarnog prava, te ih treba podvrgnuti daljnjim istragama - istakla je Shamdasani.

Palestinski spasilački timovi i nekoliko posmatračkih misija UN također su, ranije ovog mjeseca, nakon što su se izraelske kopnene jedinice povukle nakon dugotrajne opsade, izvijestili o otkriću više mjesta masovnih grobnica u bolničkom kompleksu Shifa, u gradu Gaza.

Ljekari koji rade za Ljekare bez granica opisali su da su izraelske snage napale bolnicu Nasser krajem januara prije nego što su se povukle mjesec dana kasnije, zbog čega ustanova nije mogla funkcionisati.

Spasioci nastavljaju kopati po pjeskovitoj zemlji kako bi ekshumirali tijela izvan bolnice.

Dužnosnici u Gazi su rekli da su tijela u Nasseru ljudi koji su poginuli tokom opsade. Izraelska vojska odbacila je jučer tvrdnje o masovnim pokopima u bolnici.

Izrael je u više navrata optužio Hamas da djeluje u bolnicama i koristi medicinsku infrastrukturu kao štit, što Hamas negira.

Šef UN za ljudska prava također je osudio sve veći broj izraelskih zračnih napada koji su posljednjih dana preplavili sjevernu, centralnu i južnu Gazu, uključujući pomorsku topničku vatru koja je pogodila zgrade duž istočne obale Gaze.

#Palestina #Svijet