Članak

OPET NEGIRAO GENOCID

Dodik: Kao odgovor na Rezoluciju o Srebrenici, Rs će pokrenuti postupak svoje samostalnosti

Predsjednik Rs Milorad Dodik izjavio je danas da će manji bh. entitet, kao odgovor na Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, pokrenuti postupak svoje samostalnosti.

Foto: Milorad Dodik/X

(Patria) - Predsjednik Rs Milorad Dodik izjavio je danas da će manji bh. entitet, kao odgovor na Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, pokrenuti postupak svoje samostalnosti.

- Ponosan sam na odlučnost da sprovedemo ove mjere po pitanju samostalnosti - istakao je Dodik na konferenciji za novinare.

Ocijenio je i da je "elita bosanskih muslimana Rezolucijom o Srebrenici sebi napravila ozbiljan auto-gol".

- Elita bosanskih muslimana je razvalila kompletnu strukturu i djelovanje međunarodnog sektora u BiH.

Genocid u Srebrenici se nije desio, da jeste, ne bi bilo potrebe da se stalno nameće ta tema. Sudovi koji su presudili, te osude se odnose na pojedince, ne na narod.

Genocid je izmišljotina koja će nas rastaviti. Pokušavaju da nas primoraju da ostanemo, pored činjenice da nas blate. Od Srebrenice žele da naprave sinonim za genocid, a i dalje se ne zna koliko zapravo ima poginulih - ustvrdio je Dodik.

Također tvrdi kako je Rs "stabilna i sposobna da se zaštiti od svih napada".

- Nikakvi razgovori o prihvatanju tzv. Rezolucije o Srebrenici neće postojati. Mirna podjela je jedino rješenje za sve narode u BiH. CIK BiH je uzurpirao nadležnosti koje pripadaju Rs. Izborni zakon Rs je u skladu s Ustavom - dodao je Dodik.

Građane Rs pozvao je na narodni miting "Srpska zove", koji će biti održan u četvrtak na banjalučkom Trgu Krajine, sa početkom u 18 sati.

#BiH #MiloradDodik #politika #Republikasrpska