Članak

NARANDŽASTO UPOZORENJE

Širom BiH očekuju se snažni udari vjetra

Iz FHMZ-a napominju da su mogući udari vjetra južnog smjera brzine 60-80 km/h.

(Patria) - Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) izdao je danas narandžasto upozorenje za snažan vjetar za veći dio zemlje, a očekuje se da će biti prisutan i tokom sutrašnjeg dana.

Iz FHMZ-a napominju da su mogući udari vjetra južnog smjera brzine 60-80 km/h.

Nakon dužeg perioda s natprosječnim temperaturama zraka i nadmašenih apsolutnih maksimuma za april, iz FHMZ-a u jutrošnjoj prognozi naveli su da u BiH stiže osjetnija promjena vremenskih prilika.

Porast naoblake, kiša, pljuskovi i pad temperature zraka u popodnevnim satima u utorak prvo će zahvatiti sjeverna i sjeverozapadna, a do kraja dana proširiti se i na ostala područja zemlje.

Na planinama kiša će postepeno prelaziti u susnježicu. Nestabilno vrijeme s kišom i snijegom preovladavat će do kraja sedmice. Temperatura zraka bit će ispod prosjeka za ovo doba godine. U višim područjima izvjestan je i mraz.

Minimalne temperature zraka varirat će između nula i šest stepeni Celzijusovih u Bosni, na jugu Hercegovine do 10. Najviše dnevne temperature u Bosni između dva i osam stepeni, na jugu zemlje do 15. Minimalne očekivane temperature u pretplaninskim područjima oko minus četiri stepena.

Od utorka, 23. aprila, prema raspoloživim sinoptičkim materijalima prognozira se stabilizacija vremenskih prilika. U jutarnjim satima u višim područjima moguć je i dalje slab mraz, a maksimalne dnevne temperature bit će u porastu.

Jutarnja temperatura uglavnom između jedan i sedam stepeni u Bosni, na jugu zemlje do 10. Najviša dnevna temperatura u Bosni od osam do 14, u Hercegovini do 18 stepeni Celzijusa.

#BiH #Hidrometeorološki #HidrometeorološkiZavod #Vjetar