Članak

NOVINAR HAYAT TV

Zahvalnica Općine Emerinu Ahmetaševiću: Ni kada sam ga napustio, nisam zaboravio svoj Kakanj

U znak priznanja za izuzetan doprinos u radu u medijima i promicanju ljudskih prava i sloboda povratnika kroz emisiju "Mjesto povratka" na televiziji Hayat, Općina Kakanj dodijelila je zahvalnicu novinaru Emerinu Ahmetaševiću.

(Patria) - U znak priznanja za izuzetan doprinos u radu u medijima i promicanju ljudskih prava i sloboda povratnika kroz emisiju "Mjesto povratka" na televiziji Hayat, Općina Kakanj dodijelila je zahvalnicu novinaru Emerinu Ahmetaševiću.

Ahmetašević, jedan od dobitnika Petnaestoaprilskih priznanja Općine Kakanj, istakao je svoje dugogodišnje novinarsko iskustvo te važnost prepoznavanja rada novinara i aktivista koji se zalažu za prava građana.

Sve je krenulo iz rodnog Kaknja

U razgovoru za portal Hayat.ba, Ahmetašević je komentarisao dodjelu priznanja za njegov rad.

- U Kaknju sam prije tačno 20 godina počeo svoj novinarski put. Sjećam se odlaska u Kakanjske novine, i kada sam želio samo da radim, nebitno da li ću biti plaćen za to. Imao sam 17 godina.

U Kaknju sam djelovao kao novinar na različite načine i u različitim medijima. Čini se da je to ipak ostavilo traga i jako mi je drago da je to prepoznato, slučajno ili ne, baš za dvadesetu godišnjicu mog rada u novinarstvu.

Izrazito sam sretan jer Kakanj pokazuje da brine o svojim građanima bez obzira gdje se oni nalazili - ističe Ahmetašević.

Unatoč profesionalnom angažmanu u Sarajevu, istakao je i svoju bliskost s općinom Kakanj i važnost održavanja veza.

- Kroz rad u Sarajevu sam uvijek gledao da dam doprinos Kaknju kroz bilo kakav, a najviše pozitivan pristup prema dešavanjima u rodnom mjestu.

Iako sam više od 10 godina u Sarajevu, sve te godine bio sam u kontaktu i sa Općinom, privrednicima, društvom kako i na koji način predstaviti ono što je dobro i ono što Kaknju treba - dodjae Ahmetašević.

Na pitanje o značaju Kaknja za njega te o njegovom lokalpatriotizmu kroz posao, naglasio je svoju privrženost rodnom mjestu.

- Ja sam zaista lokalpatriota. Sve ono što bih privatno mogao uraditi ovdje, gledam da uradim u Kaknju. Znaju to moji Kakanjci.

"Mjesto povratka"

Ovom branšom na visokom nivou se nisam mogao baviti u Kaknju, ali sam zato odlučio s više instance da dam svoj doprinos koliko je to moguće.

U nekoliko navrata sam bio spona saradnje Općine i privrednika sa Hayat TV kao najveće privatne TV kuće u BiH. Uvijek je na kraju to rezultiralo uspješnom saradnjom.

No, moram istaći da ničeg ne bi bilo bez velike podrške i povjerenje koje mi je ukazano u TV Hayat. To povjerenje čuvam, unaprijeđujem i doživljavam kao naše zajedničke uspjehe. To samo govori o tome koliko Hayat pruža priliku da budemo najbolje verzije sebe - ističe.

Na temu njegove emisije "Mjesto povratka" i istoimene knjige, Ahmetašević je podijelio svoje impresije.

- Sve dobre stvari u životu se dese ili radom ili slučajno. Znao sam da će emisija "Mjesto povratka" biti zapažena, ali ne u ovoj mjeri da budem iskren. Iz te emisije kao produkt, sasvim spontano i slučajno, nastala je istoimena knjiga.

Prvo izdanje odavno je rasprodano iako nisam imao gotovo nikakva očekivanja. Knjiga je napisana isključivo kao emanet onoga što radim. Na kraju se ispostavilo da je mnogo više.

Već imam odobrenja za nastavak pisanja, i vjerovatno da će se u narednom periodu naći novih desetak priča iz povratničkih mjesta. Samo Bože zdravlja i vremena - naveo je Ahmetašević.

Petnaestoaprilska priznanja Općine Kakanj predstavljaju važan korak u prepoznavanju i nagradama za izvanredne doprinose pojedinaca u različitim sferama društva.

Emerin Ahmetašević jedan je od primjera, svojim kontinuiranim radom i angažmanom, demonstrira važnost novinarstva u promicanju ljudskih prava i sloboda te ostavlja trajan trag u zajednici.

Biografija

Ahmetašević je rođen 1987. god u Kaknju. Osnovnu školu i gimanziju završio je u Kaknju, a univerzitetsko obrazovanje stječe na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

Prvi novinarski članak objavio je 2004. godine u , Kakanjskim novinama”. Bio je angažovan i u udruženju ,,Media-ka-net”‘, te ,, Online media” u kojem djeluje portal kakanj-x.com.

Od 2014. godine radi kako novinar, prezenter i urednik vijesti na NTV IC Kakanj. Iste godine počinje raditi u Sarajevu za tadašnju TV1, danas O kanal. 2015 godine prelazi na Hayat TV kao novinar u Informativnoj redakciji.

U ovoj televizijskoj kući radi na brojnim projektima, vodi intervjue sa najutjecajnijim ličnostima iz političkog i društvenog života, te izvještava uživo iz zemlje i svijeta.

Objavio je više od hiljadu TV priloga i hiljade novinskih članaka. Autor je emisije "Mjesto povratka", te je 2022. godine objavio i knjigu istog naziva čije se prošireno izdanje očekuje uskoro.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, a jedno od posebnih je i priznanje za novinara godine po izboru Udruženja medijskih radnika "Nino Čatić".

Kroz 20-godišnji rad u medijima o Kaknju je pisao i za Kakanj je pisao, izvještvao, urgirao, predlagao teme i često kroz svoj posao isticao vrline i potrebe općine u kojoj je rođen i u kojoj je odrastao.

#BiH #HayatTV #kakanj #novinari