Članak

ODUŠEVLJENI NAPADOM IRANA

Palestinci: Prvi put rakete nisu pale na naša područja, nego na okupiranu Palestinu

Prvi put smo vidjeli rakete koje nisu pale na naša područja nego na okupiranu Palestinu - rekao je Abu Abdallah (32), misleći pritom na teritoriju koja je 1948. postala Izrael, a ne na okupiranu Zapadnu obalu i Gazu.

(Patria) - Iranski napad na Izrael izazvao je jučer oduševljenje brojnih Palestinaca u Gazi kao rijetka osveta za izraelsku ofanzivu na njihovu enklavu, iako su neki rekli da sumnjaju da je Teheran napao samo kako bi se prikazao opasnim, a ne uzrokovao stvarnu štetu.

- Prvi put smo vidjeli rakete koje nisu pale na naša područja nego na okupiranu Palestinu - rekao je Abu Abdallah (32), misleći pritom na teritoriju koja je 1948. postala Izrael, a ne na okupiranu Zapadnu obalu i Gazu.

Brojni u Gazi osjećaju da su ih bliskoistočni susjedi iznevjerili otkako je Izrael pokrenuo ofanzivu u kojoj je ubijeno više od 33.000 ljudi kao odgovor na napade Hamasa na jug Izraela.

- Vjerujemo da bi se, kada bi Iran ili neka druga zemlja ušli u rat, riješila situacija u Gazi - dodao je Abdallah.

Podrška Palestincima stigla je od Irana i njegovih regionalnih partnera koji su saveznici Hamasa u Gazi. Sirija i jemenski hutisti nazvali su iranski napad legitimnim, a iranski saveznik u Libabnonu Hezbollah ocijenio ga je "hrabrim".

- Ko god se usudi napasti Izrael u trenutku kada cijeli svijet radi u njegovom interesu heroj je u očima Palestinaca, bez obzira na to dijelimo li njegovu ideologiju ili ne - rekao je Majed Abu Hamza (52).

Snimci iz enklave pokazuju stanovnike kako slave i uzvikuju "Allahu Ekber" (Bog je najveći) dok nebo obasjavaju iranske rakete i izraelski presretači.

- Klali su nas više od šest mjeseci i niko se nije usudio ništa poduzeti. Sada Iran, nakon što je njegov konzulat pogođen, uzvraća udarac i to donosi radost u naša srca - dodao je Hamza.

#AbuAbdallah #AllahuEkber #BliskoistočniSusjedi #GazaOsjećaju #IranskiNapad #IzraelskaOfanziva #OduševljenjePalestinaca #PodrškaPalestincima #TeheranNapao #Svijet