Članak

PUTUJE U SAD

Vučić se konfrontira Americi: Jako će lobirati za rezoluciju o Srebrenici, a ja ću da radim protiv svih njih

(Patria) - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je jučer dobio zvaničnu potvrdu Sjedinjenih Američkih Država da će "izuzetno jako da lobiraju za rezoluciju u Srebrenici".

"Ja sam njima potvrdio da ću izuzetno jako da se borim protiv njihovog lobiranja i protiv svih njihovih stavova po tom pitanju i nastaviću da to radim svom svojom snagom", rekao je Vučić.

Najavio je i da će poslije sajma u Mostaru ići u Njujork gde će se boriti protiv njihovog lobiranja i "razgovarati sa prijateljskim i slobodarskim zemljama".

Vučić je naveo da će 23. i 24. aprila imati mnogo sastanaka i brifinga.

"Nemojte se ljutiti, ne mogu da nazivam prijateljskim zemljama one koji bi da nas uvjeravaju da su nam to. Od danas ih nazivam partnerima, partnerskim zemljama. To je jedan lep eufemizam koji ne znači ništa. Tako da, imaćemo partnere i prijatelje u svijetu, i partnere i prijatelje u regionu", rekao je Vučić.

Rekao je i da je napisao pismo za predsjednika Generalne skupštine UN i razgovarao sa njim o rezoluciji o Srebrenici.

Pismo će uručiti specijalni izaslanik Vuk Jeremić, i prenijeti sve moje usmene poruke, imaćemo i na drugim adresama specijalne izaslanike, rekao je Vučić.

"Gospodin Jeremić će sutra predsjedniku Generalne skupštine uručiti moje pismo i sa njim razgovarati i prenijeti sve moje usmene poruke. Imaćemo na još nekoliko adresa specijalne izaslanike. Ja pozivam ljude različitih opcija da pomognu u tome, jer su nam potrebni višeslojni razgovori oko rezolucije o Srebrenici, gdje moramo da pokušamo da objasnimo ljudima da to nije negiranje užasnog zločina koji se dogodio, već da je riječ o geopolitičkoj igri velikih sila koje su nas u međuvremenu obavijestile da će snažno da lobiraju za tu rezoluciju", poručio je Vučić.

#AleksandarVučić #lobiranje #Srbija #Srebrenica #Region