Članak

RUSKA AGRESIJA

Šef ukrajinske vojske upozorava na značajno pogoršanje situacije na bojnom polju na istoku

(Patria) - Šef ukrajinske vojske u subotu je upozorio da se situacija na bojnom polju na industrijskom istoku „značajno pogoršala posljednjih dana“, jer je toplije vijeme omogućilo ruskim snagama da pokrenu novi napad duž nekoliko dionica fronta dugog više od 1.000 km linija, javio je AP.

Na Telegramu, general Oleksandr Syrskyy je rekao da je Moskva „značajno“ pojačala svoje napade otkako je predsjednik Vladimir Putin produžio svoju vladavinu od skoro četvrt vijeka na unaprijed određenim izborima prošlog mjeseca na kojima je antiratnim kandidatima zabranjen pristup glasačkom listiću i nezavisni glasovi utišani u medijskoj blokadi koju podržava Kremlj.

Prema Syrskyyju, ruske snage su „aktivno napale“ ukrajinske položaje u tri oblasti istočnog regiona Donjecka, u blizini gradova Liman, Bahmut i Pokrovsk, i počele su pokretati tenkovske napade jer je sušnije, toplije proljetno vrijeme olakšalo kretanje teških vozila po prethodno blatnjavom terenu.

„Uprkos značajnim gubicima, neprijatelj intenzivira svoje napore koristeći nove jedinice
(opremljene) oklopnim vozilima, zahvaljujući kojima periodično postiže taktičke uspjehe“, rekao je Syrskyy.

Glasnogovornik ruskog ministarstva odbrane govorio je u subotu o zauzimanju sela koje je bilo mjesto žestokih borbi skoro osamnaest mjeseci. Analitičari ukrajinske nevladine grupe Deep State, koja prati dešavanja na liniji fronta, izvijestili su o ruskom preuzimanju Pervomajske, oko 45 kilometara jugoistočno od Pokrovska, u ranim satima u četvrtak.

U subotu je grupa navela na Telegramu da su moskovske snage zauzele i Bohdanivku, još jedno istočno selo u blizini grada Bahmuta, gdje je najkrvavija bitka u ratu bjesnila devet mjeseci sve dok grad nije pao u ruke Rusije prošlog maja. Ukrajinsko ministarstvo odbrane ubrzo je potom negiralo da je Bohdanivka pala i reklo je da se tamo nastavljaju „intenzivne borbe“.

#bojnopolje #Rusija #Ukrajina #Svijet