Članak

RAZGOVOR NAKON NAPADA

Biden je Netanyahuu rekao da SAD neće sudjelovati u ofanzivnim operacijama protiv Irana

(Patria) - SAD neće sudjelovati ni u kakvim ofanzivnim operacijama protiv Irana, rekao je američki predsjednik Joe Biden izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu u razgovoru, kazao je viši dužnosnik administracije za CNN.

Američki ministar odbrane Lloyd Austin rekao je da Amerika ne želi sukob s Iranom, ali da neće oklijevati zaštititi svoje snage i podržati odbranu Izraela. Poziva Iran da deeskalira situaciju i zaustavi sve daljnje moguće napade.

Nakon razgovora s Benjaminom Netanyahuom, američki predsjednik Joe Biden rekao je da "najoštrije moguće" osuđuje napad Irana na Izrael. Biden je rekao da su gotovo svi dronovi i projektili lansirani iz Irana presretnuti, dodajući da će sazvati sastanak čelnika G7.

Osuđujući napad, američki predsjednik je u izjavi Bijele kuće rekao da su Iranu pomogle njegove posredničke snage u Jemenu, Siriji i Iraku.

"Prema mojim uputama, kako bi podržala odbranu Izraela, američka vojska je tokom prošle sedmice prebacila avione i odbrambene razarače od balističkih projektila u regiju. Zahvaljujući tim rasporedima i izvanrednoj vještini naših pripadnika, pomogli smo Izraelu da obori gotovo sve nadolazeće bespilotne letjelice i projektile", rekao je Biden.

Biden je rekao da je u razgovoru s Benjaminom Netanyahuom ponovno potvrdio američku predanost Izraelu.

"Rekao sam mu da je Izrael pokazao izvanrednu sposobnost odbrane čak i od napada bez presedana – šaljući jasnu poruku svojim neprijateljima da ne mogu učinkovito ugroziti sigurnost Izraela", zaključio je Biden.

#BenjaminNetanyahu #Iran #Izrael #JoeBiden #SAD #Svijet