Članak

NEMA DOGOVORA

Hamas odbacuje izraelski odgovor na prekid vatre i drži se svojih glavnih zahtjeva za okončanjem rata

(Patria) - Palestinska grupa Hamas odbacila je izraelski prijedlog o prekidu vatre, rekavši da je u subotu predala posrednicima u Egiptu i Kataru svoj odgovor na prijedlog koji su dobili prošlog ponedjeljka, javio je Reuters.

Nakon više od šest mjeseci rata s Izraelom u Gazi, pregovori ostaju u mrtvoj tački, a Hamas ostaje pri svojim zahtjevima da svaki sporazum mora okončati rat.

„Potvrđujemo svoju privrženost našim zahtjevima i nacionalnim zahtjevima našeg naroda; trajnim prekidom vatre, povlačenjem okupacione vojske iz cijelog Pojasa Gaze, povratkom raseljenih u njihova područja i mjesta stanovanja, intenziviranjem ulazak pomoći i početak rekonstrukcije”, saopštio je Hamas.

Izrael želi osigurati povratak talaca koje je zarobio Hamas u svom napadu 7. oktobra koji je pokrenuo rat, ali kaže da neće prestati s borbama dok Hamas ne bude uništen kao vojna sila.

Također se navodi da još uvijek planira izvršiti napad na grad Rafah u južnoj Gazi, gdje se sklonilo više od milion civila.

Hamas je u subotu saopštio da je spreman zaključiti sporazum o razmjeni zatvorenika za taoce s Izraelom prema kojem će biti oslobođena 133 taoca za koje se vjeruje da su još uvijek živi u Gazi u zamjenu za stotine Palestinaca zatočenih u Izraelu.

Nije bilo zvaničnog izraelskog komentara na odgovor Hamasa.

Saopštenje Hamasa uslijedilo je nekoliko dana nakon što je Izrael u Gazi ubio nekoliko članova porodice poglavara grupe Ismaila Haniyeha, što je izazvalo strah među porodicama talaca da će poremetiti napore da se osigura njihovo oslobađanje iz Gaze.

U razgovoru za Reuters u Kataru dan nakon ubistva, Haniyeh je rekao da njegova grupa i dalje traži dogovor, ali je optužio Izrael da odugovlači i izbjegava odgovor na zahtjeve grupe.

Globalni pozivi na prekid vatre rastu kako je rat ušao u sedmi mjesec, ali je malo znakova napretka u pregovorima.

Hamas traži prekid izraelske ofanzive, povlačenje izraelskih snaga i dozvolu raseljenim
Palestincima iz Gaze da se vrate svojim kućama.

#Gaza #Hamas #Izrael #Palestina #rat #Svijet