Članak

ODNOS SAD

Američki Predstavnički dom razmatraće pro-izraelski zakon sljedeće sedmice

(Patria) - Predstavnički dom američkog Kongresa promijeniće svoj raspored kako bi razmotrio zakone koji podržavaju Izrael i pozivaju Iran na odgovornost, rekao je u subotu lider većine u Zastupničkom domu Steve Scalise, javio je Reuters.

„Predstavnički dom čvrsto stoji uz Izrael i mora postojati posljedice za ovaj ničim izazvan
napad“, rekao je on u saopštenju. Više detalja će uslijediti, rekao je.

Njegov ured nije odmah odgovorio na upit o tome koji će zakon biti razmatran. Nije jasno da li je Scalise mislio na samostalni zakon za pomoć Izraelu ili na zakon za dodatnu potrošnju od 95 milijardi dolara koji uključuje 14 milijardi dolara za Izrael, uz 60 milijardi dolara za Ukrajinu, podršku Tajvanu i milijarde dolara humanitarne pomoći.

Taj je paket prošao u Senatu sa 70% podrške u februaru, ali je blokiran u Predstavničkom domu, jer ga republikanski lideri ne žele staviti na glasanje, uglavnom zbog njihovog prigovora na dalje finansiranje Ukrajine.

Paket se također suočava s otporom šačice lijevo orijentisanih demokrata koji se protive slanju više novca Izraelu dok provodi vojnu kampanju u kojoj je ubijeno više od 30.000 civila u Gazi.

Američki senator Mitch McConnell objavio je u subotu navečer izjavu u kojoj poziva
Predstavnički dom da krene naprijed s većim nacrtom pomoći koji uključuje sredstva za
Ukrajinu i Tajvan.

„Dopuna za nacionalnu sigurnost koja je mjesecima čekala na akciju pružiće kritične resurse Izraelu i našim vlastitim vojnim snagama u regionu“, navodi se u saopštenju.

#Izrael #SAD #zakon #Svijet