Članak

BLISKI ISTOK

Iranski mediji: Izrael kažnjen operacijom 'Istinito obećanje'

(Patria) - Izraelski izvještaji kažu da je Iran već ispalio tri talasa dronova na izraelske položaje, kao i niz krstarećih projektila. Snimci koje su napravili građani u Iraku, sugerišu da su poznati iranski dronovi Shahed-136 među bespilotnim letjelicama lansiranim na okupiranim teritorijama, javlja Teheran Times.



Prvobitno saopštenje o pokretanju iranskih napada došlo je od izraelske vojske. Daniel Hagari, portparol vojske, izjavio je da će dronovima trebati nekoliko sati da stignu do odredišta, naglašavajući pritom spremnost Izraela za tu situaciju. Hagari je istakao da Izrael ima odbrambene i ofanzivne mjere i održava blisku saradnju sa Sjedinjenim Američkim Državama i regionalnim partnerima.

Iran je također potvrdio da je započeo odmazdu protiv Izraela putem TV najave.

„Kao odgovor na različite zločine cionističkog režima, uključujući napad na iranski konzulat u Damasku i mučeništvo nekih vojnih komandanata i vojnih savjetnika iz naše zemlje u Siriji, zrakoplovne snage IRGC-a gađale su specifične ciljeve unutar okupiranih teritorija tako što su ih pogađali sa desetinama projektila i bespilotnih letjelica“, rekao je voditelj vijesti, čitajući izjavu
Korpusa Islamske Revolucije Garde (IRGC).

Prije direktnog iranskog napada na izraelske ciljeve, Hezbollah je pokrenuo značajnu raketni napad usmjeren na sjeverna područja Izraela i Golansku visoravan. Cyber napad je također gurnuo ogromna područja Izraela, uključujući Tel Aviv, u mrak, javio je pomenuti medij.

Ono što je novina u iranskom izvještavanju jeste saopštavanje naziva operacije – „Istinito obećanje“.

#DanielHagari #Dronovi #GolanskaVisoravan #Hezbollah #Iran #IRGC #IstinitoObećanje #Izrael #Shahed136 #TeheranTimes #Svijet