Članak

FORMULA 1

Dvostruka pobjeda Red Bulla u Japanu, utrku obilježio sudar u prvom krugu

Max Verstappen ostvario je jutros dominantnu pobjedu na Velikoj nagradi Japana, što mu je treći uzastopni trijumf na utrkama Formule 1 u toj zemlji.

(Patria) - Max Verstappen ostvario je jutros dominantnu pobjedu na Velikoj nagradi Japana, što mu je treći uzastopni trijumf na utrkama Formule 1 u toj zemlji.

Sergio Perez upotpunio je savršen dan za Red Bull na drugom mjestu, ispred Carlosa Sainza u Ferrariju, piše MaxF1.net.

Verstappen i Perez zadržali su vodeće pozicije na startu, kao i ostali vozači na prvih devet pozicija, a Alonso, kao jedini vozač na softu u prvih 11 (ostali na mediumu), nije uspio napredovati s pete pozicije.

No, već nakon pola kruga utrkivanja pokazana je crvena zastava zbog incidenta Ricciarda i Albona uoči ulaska u treći zavoj.

Ricciardo je bio ispred Albona i pomakao se u desnu stranu kako bi se bolje namjestio za treći, lijevi zavoj, a kako je s unutrašnje strane bio Stroll, Australac nije imao drugu mogućnost dok je Albon s pola bolida bio pokraj Ricciarda prije nego ga je Australac zatvorio.

Prekid je trajao oko pola sata, a prvih devet pozicija nije se mijenjalo u odnosu na prvi start, dok su Hulkenberg i Bottas držali 10. i 11. mjesto ispred Tsunode.

Mercedesovi vozači Hamilton i Russell za vrijeme prekida su medium zamijenili hardom, a Leclerc je uzeo novi set medium guma.

Prvih šest vozača zadržalo je pozicije, Leclerc je prestigao Hamiltona, Tsunoda Bottasa, Hulkenberga i Russella, dok Russell nije vratio poziciju na početku petog kruga.

Ubrzo su počeli i prvi ulasci u boks za vozače koji su bili na softu, a od vodećih je prvi ušao Norris koji je na kraju 11. kruga medium zamijenio hardom dok je Piastri isto učinio krug kasnije.

Sainz i Perez su nakon 15 krugova medium zamijenili mediumom, zbog čega je Perez izgubio poziciju od Norrisa, a Verstappen je u boks ušao krug kasnije što je Leclerca dovelo u vodstvo, prvi puta ove sezone.

Ali njegovo vodstvo nije dugo trajalo jer ga je Verstappen prestigao na početku 21. kruga u prvom zavoju, a Perez je krug kasnije vratio poziciju koju je kroz boks izgubio od Norrisa i došao na treće mjesto.

Mercedes je dugo ostavio Hamiltona i Russella na stazi na hardu kako bi samo jednom išli u boks, a Ferrari je Leclerca još duže ostavio na mediumu kako bi samo jednom mijenjao gume za vrijeme utrke.

Ferrarijev plan je uspio jer je Leclerc završio četvrti nakon što je u završnici propustio bržeg Sainza koji je dvaput mijenjao gume i treći put završio na postolju u tri utrke u kojima je nastupio ove godine, a Norris se nakon starta s treće pozicije morao zadovoljiti petim mjestom.

Alonso se uspio othrvati kasnom pritisku Piastrija i završiti šesti, dok je Russell, kao i Hamilton, na kraju ipak išao drugi puta u boks i iskoristio novije gume kako bi prestigao Piastrija i završio sedmi.

Piastri je bio osmi na stazi na kojoj je prošle godine ostvario prvo postolje, a Hamilton je bio deveti ispred Tsunode kojem je pripao posljednji bod.

Iduća utrka vozi se za dvije sedmice u Kini, što je povratak Formule 1 u tu zemlju nakon pet godina, a riječ je o prvom sprint vikendu ove sezone, piše MaxF1.net.

#Formula1 #MaxVerstappen #Sport #Utrka