Članak

ODLUČIO VRHOVNI SUD

Crna Gora: 'Kralj' kriptovaluta neće biti izručen Južnoj Koreji

(Patria) - Vrhovni sud Crne Gore ukinuo je rješenja o izručenju "kralja" kriptovaluta Kvon Do Kvona Južnoj Koreji i predmet vratio Višem sudu na ponovno odlučivanje.

Na ovaj način uvažen je zahtjev za zaštitu zakonitosti Vrhovnog državnog tužilaštva i ukinuta su rješenja Višeg suda u Podgorici i Apelacionog suda Crne Gore, saopšteno je iz Vrhovnog suda.

"U situaciji kada se radi o konkurenciji zahtjeva dvije države za izručenje istog lica obaveza suda je da u skladu sa svojim ovlašćenjima utvrdi da li su ispunjeni zakonski uslovi za izručenje okrivljenog u odnosu na svaku zamolnicu ponaosob, nakon čega nadležni ministar, a ne sud, odlučuje o dozvoli i redu prvenstva izručenja", navodi se u saopštenju.

U konkretnom slučaju prvostepeni sud nije mogao donijeti rješenje u skraćenom postupku, a posebno nije mogao donijeti rješenje o izručenju kojim dozvoljava, odnosno odbija izručenje, o čemu odlučuje ministar pravde, kako se to osnovano ukazuje zahtjevom za zaštitu zakonitosti.

Identičan stav je imao i Apelacioni sud Crne Gore.

Državljanin Južne Koreje Do Kvon nalazi se u prihvatilištu za strance u Crnoj Gori od 23. marta poslije odslužene četvoromjesečne kazne zatvora na koju je osuđen zbog falsifikovanja ličnih isprava, nakon što je na aerodromu u Podgorici uhapšen sa lažnim pasošem u martu prošle godine.

Do Kvona terete za prevare na kripto tržištu "teške" više od 40 milijardi dolara, a traže ga i pravosudni organi SAD.

#ApelacioniSud #CrnaGora #DoKvon #JužnaKoreja #KriptoTržište #MinistarPravde #VišiSud #VrhovniSud #Region