Članak

NAPETOST RASTE

SAD u visokoj pripravnosti zbog iranske prijetnje nakon izraelskog napada u Siriji

(Patria) - Sjedinjene Američke Države su u stanju pripravnosti i spremaju se za mogući napad Irana na izraelsku ili američku imovinu u regiji kao odgovor na izraelski napad na iransku ambasadu u Siriji, rekao je američki dužnosnik u petak, javio je Reuters.


„Definitivno smo u visokom stanju budnosti“, rekao je zvaničnik potvrđujući izvještaj CNN-a u kojem se navodi da bi napad mogao doći sljedeće sedmice.

Sumnja se da su izraelski ratni avioni bombardovali iransku ambasadu u Damasku u ponedjeljak kada je ubijen iranski vojni komandant i označili veliku eskalaciju u ratu Izraela sa njegovim regionalnim protivnicima.


Iranska Islamska revolucionarna garda saopštila je da je sedam iranskih vojnih savjetnika poginulo u napadu, uključujući Mohammada Rezu Zahedija, višeg komandanta u snagama Kuds, koje su elitna strana špijunaža i paravojna snaga. Iran je rekao da zadržava pravo „odlučnog odgovora“.


Američki predsjednik Joe Biden razgovarao je o prijetnji iz Irana u telefonskom razgovoru u četvrtak s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom.

„Naši timovi su od tada u redovnom i kontinuiranom kontaktu. Sjedinjene Države u potpunosti podržavaju odbranu Izraela od prijetnji iz Irana“, rekao je visoki dužnosnik Bidenove administracije.

#svijet #Iran #Izraelska #Sirija #CNN #Damask #Iranska #Islamska #SAD