Članak

TEHERAN ĆE ODREDITI TRENUTAK

Nasrallah: Izraelski napad na iranski konzulat je 'prekretnica', odgovor je neminovan

Foto: Al - Mayaden

(Patria) - Generalni sekretar Hezbollaha Hasan Nasrallah rekao je u petak da je izraelski napad na iranski konzulat u Damasku „prekretnica“, obećavši da iranski odgovor „definitivno dolazi“.


U televizijskom govoru on je rekao je da bi region trebao biti spreman za ono što bi se moglo dogoditi nakon potencijalne izraelske reakcije na iranski odgovor. Rekao je da je odgovor na napad u Siriji, za koji je Korpus Islamske revolucionarne garde rekao da je ubijeno sedam njegovih pripadnika, uključujući dva viša komandanta, „neizbježan“, prenose arpaski mediji.

Što se tiče trenutka, rekao je da će to zavisiti od Teherana. Dodao je da je dio rata bio da Izraelci budu zabrinuti i rekao je da Iran neće žuriti sa odmazdom. „Danas, sutra, za nekoliko dana, za mjesec dana, Iran će odgovoriti Izraelu.“ Nasrallah je također upozorio region da bude spreman za sve scenarije u zavisnosti od izraelske reakcije na iranski odgovor.

Ranije u petak, zamjenik šefa kabineta za politička pitanja iranskog predsjednika rekao je da je Washington tražio od Teherana da ne gađa američke objekte. „U pisanoj poruci, Islamska Republika Iran upozorava američko vodstvo da se ne uvlači u Netanyahuovu zamku za SAD - klonite se da ne budete povrijeđeni.“

Očigledno je mislio na izraelski udar. Pentagon je saopštio da su SAD kontaktirale Iran nakon napada da kažu da nisu odgovorne za napad. „Izraelci nas nisu obavijestili o njihovom napadu ili namjeravanoj meti njihovog napada u Damasku“, rekla je zamjenica sekretara za štampu Pentagona Sabrina Singh ranije ove sedmice.

#HasanNasrallah #IranskiOdgovor #Iranu #IslamskaRepublika #Izraelci #KorpusIslamske #NetanyahuovuZamku #Pentagon #RevolucionarnaGarda #Teherana #svijet