Članak

BANJA LUKA

Dodik pred Orbanom: Ako budu dirali imovinu, Rs će odmah donijeti odluku o nezavisnom statusu

(Patria) - Mađarski premijer Viktor Orban danas je u posjeti Banja Luci, a predsjednik Rs-a Milorad Dodik mu je uručio orden Rs-a te mu se zahvalio što je prihvatio odlikovanje.

"Mi to dajemo velikim i pravim prijateljima", kazao je Dodik.

Mađarska i Rs sarađuju na svim poljima i razvili smo dobro prijateljstvo koje želimo da prenesemo na naše ljude. Zahvalan sam za vašu posvećenost. Srbi i Mađari jesu narodi koji jesu upućeni i treba da se razumiju i sarađuju na najvišem mogućem nivou. I to nije usmjereno protiv nekog trećeg", kazao je Dodik.

Orban je poručio da se sjeća kada su u parlamentu glasali o priznavanju BiH.

"Vidio sam kako se Srbi bore za svoje mjesto u ovom novom vremenu. Јako je teško kad jedan narod mora da nađe svoje mjesto u svijetu, a njihovim rukovodiocima je uvijek teže. Srbi i Mađari gdje god živjeli su uvijek susjedi, bez obzira na granice. Suština nije u tome da su naše države susjedne, već da su naši narodi susjedni", naveo je Orban.

Kazao je da je međunarodna politika prema Srbima nepravdna.

"U Mađarskoj se kaže da ima ljudi koji vide samo tuđe greške, sebe uvijek vide u najljepšem svjetlu. Prema Srbiji se odnose nepravedno. U Evropi ne prepoznaju da su Srbi Evropi potrebni. Bez Srba u Evropi nema evropske bezbjednosti i zdrave EU. Bez Srba nema stabilnosti u Evropi. Danas nema boljeg okvira gdje naši narodi mogu da ojačaju nego što je EU. Davno se trebala donijeti odluka da vi uđete govorim o BiH i Srbiji. Naš stav je takav da treba da se završi izbor prema jugu, a poslije toga možemo da se bavimo proširenjem prema istoku", kazao je Orban.


Dodik je kazao da danas slave prijatelja koji dolaze u Rs.

"Iza nas ostaju samo rezultati koji se vide. Uspješna saradnja u poljoprivrednom programu, infrastrukturi, obrazovanju i kulturi. Potrebno je da se napravi nadogradnja u oblastima sporta, turizma i svim ostalim oblastima koje su nam na raspolaganju", naveo je Dodik.

"Vjerovali smo da pregovarački status znači prepuštanje procesa upravo nama i da donosimo odluke, a da to prestanu da rade stranci. Tražimo da ono što pripada nama pripada Rs i da on ne može biti napadnut od bilo koga. Mi želimo da pojačamo našu autonomiju krećući se prema EU i samo dogovor u okviru BiH je garancija za Evropu da može da nas primi. Mi ne možemo da prihvatimo mjere stranaca. Mi smo uvjereni da ovo što je uradio nelegalni Šmit je udar na nas i na Evropu, da neko ne želi stabilnost", kazao je Dodik.

On je kazao da Rs ne misli dozvoliti da izgubi imovinu.

"Ukoliko dođe do toga, Rs će odmah donijeti odluku o nezavisnom statusu. To pitanje je riješeno i ne može da bude na dnevnom redu", kazao je Dodik.

Orban je u svom obraćanju kazao da jedna zemlja ne može pokrenuti pregovarački proces a da se neko izvana miješa i donosi odluke.

"Ovo je loše i za EU i za Srbe, Hrvate, Bošnjake i za BiH. Ne smije da se destabilizuje zemlja za neke spoljne interese", kazao je Orban.

#EU #Mađarska #MiloradDodik #ViktorOrban #BiH #politika