Članak

ČETIRI MJESECA U PROCEDURI

Prođe još jedna sedmica, a Gavrankapetanović nije imenovan: Opet se čeka Rimac, je li Vlada FBiH uopće zainteresirana!?

(Patria) - Ismet Gavrankapetanović još nije imenovan na poziciju direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, a najavljivalo se da bi Gavrankapetanović mogao biti imenovan u ponedjeljak 1. aprila. No, na jednoj telefonskoj sjednici, koja je održana u ovoj sedmici slučaj Gavrankapetanović nije ni spomenut.

Kako nam je pojašnjeno imenovanje ni ne treba biti predmetom nove rasprave na Vladi FBiH, koja je 28. marta uputila Upravnom odboru KCUS-a zahtjev da dostave akt i traže zahtjev za prethodnu saglasnost u vezi imenovanja doktora Gavrankapetanovića, jer je u prethodnim dopisima načinjena tehnička greška.

Ali ovu saglasnost ponovo mora dati ministar zdravstva Nediljko Rimac, koji je ranije odbio dati saglasnost za imenovanje Gavrankapetanovića, iako je on bio prvorangirani.
Upravni odbor KCUS-a donio je novi akt i poslan je zahtjev za saglasnost u vezi imenovanja doktora.


Tako se očekivalo da Vlada FBiH, to jeste konkretno Ministarstvo zdravstva u ovoj sedmici da saglasnost za imenovanje prvorangiranog na listi, to jeste prof. dr. Ismeta Gavrankapetanović, ali sedmica prođe a imenovanje se ne desi.

Ranije je Federalno ministarstvo zdravstva obavijestilo Upravno vijeće Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu da ne daje saglasnost na imenovanje prof.dr. Ismeta Gavrankapetanovića za generalnog direktora KCUS-a, zbog 'nepotpune dokumentacije', kao i da on ne ispunjava formalne uslove - fali mu diploma o menadžerskim kvalifikacijama.

Ova saga traje od 29.12.2023. godine kada je ovo ministarstvo zaprimilo zahtjev Upravnog vijeća KCUS-a za davanje suglasnosti na Odluku o izboru Gavrankapetanović za generalnog direktora KCUS-a. Ali do danas, četiri mjeseca poslije nema imenovanja generalnog direktora.

Inače, nakon odlaska Sebije Izetbegović na poziciji v.d. direktora KCUS-a je dr. Alen Pilav.
Mnogi su ovu priču doživjeli kao novi tihi sukob NIP-a i SDP-a, jer ekipa okupljena oko Nikšića nije sretna što će Gavrankapetanović sjesti na poziciju generalnog direktora, ako uopće ikada i dobije saglasnost.

(A.Čorbo-Zećo)

#AlenPilav #AminaČorboZećo #IsmetGavrankapetanović #KliničkiCentarUniverziteta #MinistarstvoZdravstva #NediljkoRimac #NIP #Sarajevo #SDP #UpravnoVijeće #Vlada #BiH