Članak

IZNIJELA NIZ OPTUŽBI

Savez samostalnih sindikata BiH pisao Uku: Ogradite se od istupa Hota-Muminović o Saudinu Sivri i sankcionišite je

(Patria) - Savez samostalnih sindikata BiH uputio je otvoreno pismo premijeru Kantona Sarajevo Nihadu Uku povodom istupa ministrice odgoja i obrazovanja Naide Hota-Muminović na jučerašnjoj sjednici Skupštine KS.

Hota-Muminović je iznijela niz navoda o predsjedniku Kantonalnog odbora Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS Saudinu Sivri, te pozvala istražne i pravosudne organe na reakciju. Na istup ministrice Hota-Muminović oštro je reagirala zastupnica Marijela Margeta-Hašimbegović koja je osudila navode ministrice o Sivri.

U pismu Uku SSSBiH navodi da je Hota-Muminović zloupotrijebila skupštinsku govornicu i iznijela krajnje neprimjerene tvrdnje o Sivri.

"Osim što ga ja okarakterisala kao nasilnika i osobu koja predstavlja prijetnju za sigurnost građana KS, ministrica je aludirala na to da se radi o osobi sa poteškoćama u razvoju predstavljajući to kao nešto izuzetno negativno.

Pozivamo vas da se kao prvi čovjek Vlade KS u ogradite od ovog istupa ministrice Hota-Muminović i uradite sve što je u Vašoj nadležnosti da se ovaj, krajnje neprihvatljiv, odnos imenovane dužnosnice u KS prema, prije svega, građaninu KS, a potom i nastavniku, roditelju i predsjedniku KO SSOOiO KS sankcioniše. Nepotrebno je naglašavati kako i koliko negativan odjek je istup ministrice imao među svim zaposlenim u obrazovanju KS, ali i svim članovima granskog sindikata obrazovanja i Saveza samostalnih sindikata BiH. Također, aludiranje ministrice na djecu sa poteškoćama u razvoju predstavlja eklatantan primjer neuvažavanja različitosti, segregacije pa i odbojnog stava prema inkluziji za koju se kao društvo godinama borimo.

Savez samostalnih sindikata BiH će, zajedno sa svojim članicama, nastaviti borbu za kvalitetan socijalni dijalog, ravnopravan položaj socijalnih partnera te bolji radno-pravni položaj i materijalno-socijalni status radnika u našoj zemlji, uključujući naše kolegice i kolege u osnovnom obrazovanju i odgoju u KS", navodi seu pismu predsjednika SSSBiH Selvedina Šatorovića.

Istup ministrice i reakciju zastupnice Hašimbegović pogledajte u nastavku.

#NaidaHotaMuminović #Sarajevo #SkupštinaKS #BiH