Članak

PRAVOSUĐE ILI NEŠTO DRUGO

Sud BiH ne zna za koliko je osuđenika odgođeno izvršenje sankcije, ali zato o slučaju 'Respiratori' svi sve znaju!?

Podsjećamo da je Sud BiH ekspresno odbio zahtjeve o odgađanju izvršenja krivične sankcije Fikreta Hodžića, Fahrudina Solaka i Fadila Novalića

Piše: A. Čorbo-Zećo @aminacorbozeco

Zakon o izvršenju kaznenih sankcija Bosne i Hercegovine jasno propisuje razloge za odgodu početka služenja zatvorske kazne, ali koliko je takvih slučajeva u Bosni i Hercegovini u posljednjih pet godina niko ne zna, jer Sud BiH takve evidencije ne vodi. Makar tako tvrde u odgovoru za Patriju.

„Nakon izvršenih detaljnih provjera u više sudskih referata, obavještavamo vas da Sud ne vodi evidenciju o traženim podacima, pa stoga nismo u mogućnosti dati odgovor na postavljeni upit“, kazali su iz Suda BiH odgovarajući na upit Patrije.

Zvuči nevjerovatno da Sud BiH ne vodi ovakve evidencije, s obzirom da znamo da je niz osuđenika na slobodi, a da Sud BiH do slučaja 'Respiratori' i nije očito bio zainteresiran da u ovom segmentu djeluje i podrobnije izvještava javnost. Sada se nekako uklapa priča o 'media planu' koji je vođen u slučaju 'Respiratori', a u koji se uz Tužilaštvo BiH, očito uključio i Sud BiH.

Podsjećamo da je Sud BiH ekspresno odbio zahtjeve o odgađanju izvršenja krivične sankcije Fikreta Hodžića, Fahrudina Solaka i Fadila Novalića i da su mediji prije i samih advokata i osuđenih saznavali. Sud BiH je o svemu informisao javnost, danas ne znaju reći koliko je onih koji su u skladu sa zakonom zatražili odgađanje odlaska u zatvor te za koliko je njih ispunjen, a u koliko predmeta nije!

Inače, prema Zakonu osuđenom licu može se odgoditi izvršavanje kazne zatvora u slučaju da je obolio od teške aktune bolesti, u slučaju smrti nekog bližnjeg u porodici, kao i bolesti nekoga bližnjega. Također, sankcija se može odgoditi ukoliko mora da se završi neki sezonski posao, a da porodica ne može nikoga drugog da angažuje, te ukoliko je osuđenik sklopio neki važan posao te ukoliko ne bi izvršio taj posao do kraja bila bi nanesena veća materijalna šteta.

Inače, Elmir Jahić, advokat Novalića ranije je postupanje Brace Stupara u postupku po molbi Novalić Fadila za odgodu izvršenja sankcije nazvao nezakonitim.

„Nekoliko razloga je. Prvo sudija Stupar Braco tokom istrage a prije podizanja i potvrđivanja optužnice protiv Fadila Novalića i dr., bio jednom predsjedavajući vanraspravnog vijeća koje je odlučivalo o žalbi protiv rješenja sudije za prethodni postupak, a drugi puta bio je član takođe vanraspravnog vijeća koje je odlučivalo o žalbi protiv rješenja sudije za prethodni postupak.

Sudija Braco Stupar bio je i član prvostepenog vijeća Suda BiH, koje je izreklo prvostepenu presudu u predmetu Novalić Fadil i dr", kazao je ranije Jahić za NAP.

Advokat je 2. marta 2024. godine u svojstvu advokata Novalić Fadila Uredu disciplinskog tužioca protiv sudije Stupar Brace podnio pritužbu zbog postojanja osnova sumnje da se u radnjama, koje su opisane u pritužbi, a neke od tih radnji su i postupanje sudije Stupara u vanraspravnom vijeću u fazi istrage, stiču elementi disciplinskog prekršaja iz člana 56. Stav 1.Zakona o VSTV-u.

Apsolutno je upitno da li u takvoj situaciji bilo ko može vjerovati u objektivan i nepristrasan rad Stupara i da će sudija Stupar donijeti zakonitu odluku?

„Naravno da ne može, i upravo iz tih razloga, odredbe ZKP-a BiH, i predviđaju obavezno izuzeće sudije od postupanja kada imamo situaciju kao što je konkretno", isticao je Jahić.

Ali, sudija Stupar je morao tražiti svoje izuzeće, ali nije.

U svakom slučaju već je svima jasno da je pravosuđe rak rana ovog društva, a kako sada stvari stoje upravo kroz slučaj 'Respiratori', mogle bi se otkriti dobro skrivane mračne tajne pravosuđa.

Možda benigno, ali evo saznasmo da ne znamo za koliko je osuđenika udovoljeno zahtjevu. A, kada se nešto ostavlja za procjenu 'od oka', nije ni čudo da često mnogi ostaju nedostupni bh. pravosuđu.

Pravni stručnjaci mogu da nagađaju, pa i oni procjenjuju da Sud vrlo često odbija ali i prihvata.

„Sud ocijeni razloge. Ako su ti razlozi opravdani onda uglavnom udovolji. Da li je to popularno ili nije popularno u javnosti ne treba gledati sa aspekta popularnosti nego zakonske primjene“, kazao je za BHT Vlado Adamović.

A, da li je sve bilo u skladu sa zakonom u slučaju zahtjeva osuđenih u slučaju 'Respiratori' otkrit će procesi koji će uslijediti pred VSTV-om.

#AminaČorboZećo #Bosna #BracoStupar #ElmirJahić #FadilNovalić #FahrudinSolak #FikretHodžić #Hercegovina #NAP #Sud #VSTVu #izdvojeno #BiH