Članak

KANTONALNA SKUPŠTINA

Danas nastavak hitne sjednice o sigurnosti u KS

Hitna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo (KS) o sigurnosnoj situaciji, koja je započeta i prekinuta 29. marta, danas će biti nastavljena.

(Patria) - Hitna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo (KS) o sigurnosnoj situaciji, koja je započeta i prekinuta 29. marta, danas će biti nastavljena.

Nakon iznošenja uvodnih riječi ministra unutrašnjih poslova, policijskog komesara Uprave policije MUP KS, ministrice za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS, Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS, Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS, Ministarstva pravde i uprave, Komisije za sigurnost, uslijedila su pitanja zastupnika, a sjednica je potom prekinuta.

S obzirom na to da je postavljen veliki broj pitanja zastupnika, odgovori će uslijediti na nastavku sjednice, barem oni koji su traženi usmeno.

Ono što je istaknuto na samoj sjednici je kaznena politika prema počiniocima krivičnih djela, odnosno da te kazne ne djeluju na počinioce niti ih odvraćaju od činjenja krivičnih djela. Vrlo često se radi o povratnicima u činjenju krivičnih djela.

Ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica zatražio je izmjenu zakonskih rješenja kako bi se mogli adekvatnije sankcionisati povratnici u činjenju prekršaja u saobraćaju i da se uvede posebno krivično djelo obijesne vožnje.

S obzirom na nove sigurnosne izazove koji su se dogodili proteklih dana u Sarajevu, kada je bačena eksplozivna naprava na kuću načelnika Starog Grada Irfana Čengića, a nešto ranije i u ulici općinskog i gradskog vijećnika Vedada Deljkovića - što je policija rasvijetlila, sigurno će biti i rasprave kako se neki slučajevi riješe brže, neki sporije, a neki nikad, što kod građana izaziva negativan stav prema istražnim i pravosudnim organima.

#KantonSarajevo #sigurnost #BiH