Članak

AMERIČKI PLAN

Pentagon: Treba nam oko 60 dana za uspostavu privremene luke u Gazi

Izvršenje američkog plana za uspostavljanje privremene luke za isporuku pomoći u Gazu trajaće do 60 dana i vjerovatno će uključivati više od 1.000 američkog osoblja, saopštio je Pentagon.

(Patria) - Izvršenje američkog plana za uspostavljanje privremene luke za isporuku pomoći u Gazu trajaće do 60 dana i vjerovatno će uključivati više od 1.000 američkog osoblja, saopštio je Pentagon.

Američki predsjednik Joe Biden najavio je plan prethodne noći tokom svog obraćanja o stanju Unije, u kojem je molio Izrael da pusti više pomoći na blokiranu teritoriju, iako je branio vojnu operaciju protiv Hamasa, javio je AFP.

Izraelsko kašnjenje u isporuci pomoći kopnom također je dovelo do toga da se Sjedinjene Države pridruže drugim zemljama u ispuštanju pomoći iz zraka.

- Sjedinjene Države će uspostaviti privremeno pomorsko pristanište na moru koji će brodovima omogućiti da prebacuju teret na manje brodove za transport i istovar tereta na privremeni nasip za isporuku humanitarne pomoći u Gazu.

Predviđamo da će biti potrebno preko 1.000 američkih snaga da učestvuju u izgradnji“ objekta i „do 60 dana da bi se rasporedile snage i izgradile nasip i pristanište - rekao je glasnogovornik Pentagona general-major Pat Ryder.

Kada bude uspostavljen, novi objekat bi „mogao da obezbjedi više od dva miliona obroka građanima Gaze dnevno, rekao je, dodajući da neće biti američkih snaga na terenu u Gazi i da će Washington raditi sa regionalnim partnerima.

#Pentagon #SAD #Gaza #Izrael #Svijet