Članak

U SLUŽBENOJ POSJETI BiH

Baerbock: Usvojite tehničke izmjene Izbornog zakona, bila bi šteta da visoki predstavnik koristi bonske ovlasti

(Patria) - Ministrica vanjskih poslova Njemačke Annalena Baerbock kazala je nakon sastanka sa ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedinom Konakovićem da je za Njemačku važno usvajanje evropskih zakona u BiH.

Ona je kazala da ovaj susret dolazi u odlučujućem vremenu na putu BiH u EU.

„Očekujemo izvještaj Evropske komisije koji će ocijeniti napredak na putu ka otvaranju pristupnih pregovora. Taj izvještaj će činiti temelj za odluku o sljedećim koracima", kazala je Baerbock.

Istakla je da je za Njemačku važan Zakon o sukobu interesa.

"Jučer su vođeni interni razgovori. To je bila jedna od ključnih tema tokom mog razgovora sa članovima Predsjedništva BiH. Iz naše perspektive ovaj zakon je važan za ljude ovdje. Posebno je ključno u kontekstu korupcije, sve što nije zdravo za jedno društvo, da se borimo protiv toga, kako bi to vodilo prema vladavini pravne države", rekla je Baerbock.

Govorila je i o tome da BiH u Evropsku uniju može ući samo kao cjelovita zemlja.

"Nasilno mijenjanje granice nije dobro za ljude. To je donijelo toliko patnje na našem kontinentu i u svijetu. To govorim i drugim kandidatima. Secesionističke fantazije ćemo jasno imenovati. Samo jedinstvena BiH može ići u Evropsku uniju. O tome sam posebno razgovarala sa članicom Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda", kazala je Baerbock.

Pozvala je vlasti da usvoje paket tehničkih izmjena Izbornog zakona BiH.

"Jako su važne lokalne zajednice za demokratiju. Jako su važni lokalni izbori. Tu postoje preporuke OSCE-a kako bi ovi izbori bili fer. Mi kao Njemačka smo za osigurali finansijska sredstva kako bi lokalni izbori bili demokratski izbori. Tu je život na lokalnom nivou. Ostaje samo nekoliko sedmica da lideri usvoje ove promjene. Bila bi velika šteta ako bi visoki predstavnik na osnovu bonskih ovlasti morao donijeti ovaj zakon iako se na ovom zakonu već intenzivno radi i po mom mišljenju je i dobro pripremljen", rekla je Baerbock.

Konaković je u svom obraćanju kazao kako je važna podrška Njemačke na evropskom putu.

„Prilika da otvorimo pregovore može se nazvati historijskom. EU širom otvara vrata i nadam se da će moje kolege i mi koji činimo vlast nastaviti sa ne tako lakim reformama, ali ih zbog interesa svih ljudi završiti jer znamo da bez obzira na trenutni momentum pred nama stoje obaveze", rekao je Konaković.

Poručio je kako Njemačka posebno insistira na borbi protiv korupcije.

"Važna je poruka naše opredijeljenosti u borbi protiv korupcije na čemu insistiraju naši prijatelji iz Njemačke. To se pogotovo odnosi na slučajeve bivšeg premijera Vlade FBiH, činjenice da su u zatvoru predsjednik Suda i bivši direktor OSA-e. Ovog puta sistem pokazuje spremnost da se obračuna s najvećim nosiocima funkcija u BiH i pokaže opredijeljenost da se korupcija kao jedan od najvećih problema u BiH počne rješavati na adekvatan način", rekao je Konaković.

Govoreći o Berlinskom procesu, Konaković ističe kako je BiH jako zainteresovana za ovu priču.

"Jako smo zainteresovani za Berlinski proces. Usvojili smo dva dokumenta, treći još uvijek stoji. Nadam se da će kolege iz Ra-a dati zeleno svjetlo za taj dokument. Meni su jasni strahovi EU, koji posmatrajući naše nesporazume, imaju strahove da ne unesemo to u kuću u kojoj postoji red. Trebamo uložiti dodatni napor da kroz neke procese možemo sarađivati i kao takvo tržište integrisati u jedinstveno tržište EU koje BiH otvara velike investicijske potencijale", rekao je Konaković.

On je kazao da ne može reći kako očekuje pristupne pregovore već da im se nada.

„Znamo da postoje pravila. Znamo da su i trenutne članice EU prošle težak administrativni put i ne želimo i ne tražimo kraticu. Nadamo se da pored naših obaveza koje smo isporučili više nego ikada prije će biti dovoljno da se zajedno s geopolitičkim pristupom i liderstvom EU donese pozitivna odluka", ističe.

#AnalenaBaerbock #izbornizakon #Njemačka #poruka #visokipredstavnik #BiH