Članak

BEĆIROVIĆEVO SAOPŠTENJE

Sastanak u Predsjedništvu: Baerbock jasno markirala političare koji ne djeluju u skladu s Dejtonskim sporazumom

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović oglasio se saopštenjem povodom sinoćnjeg sastanka članova kolektivnog šefa države s ministricom vanjskih poslova Njemačke Annalenom Baerbock.

(Patria) - Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović oglasio se saopštenjem povodom sinoćnjeg sastanka članova kolektivnog šefa države s ministricom vanjskih poslova Njemačke Annalenom Baerbock.

"Sinoć sam iskazao dobrodošlicu uvaženoj njemačkoj ministrici Annaleni Baerbock, istakavši da je njena posjeta izuzetno važna i da je to još jedan pokazatelj snažne podrške Njemačke državi Bosni i Hercegovini.

Između ostalog, rekao sam da Bosna i Hercegovina ima definisane vanjskopolitičke ciljeve - članstvo u EU i NATO-u. U tom smislu bilo bi važno da Evropsko vijeće ovog mjeseca usvoji odluku o otvaranju pristupnih pregovora s BiH.

Donošenje odluke o otpočinjanju pregovora bilo bi stimulativno za Bosnu i Hercegovinu na njenom putu ka članstvu u EU, ali i veliko ohrabrenje za građane naše države", poručio je Bećirović.

Kaže da je njemačku ministricu detaljno informisao i o antidejtonskim i antiustavnim aktivnostima čelnika bh. entiteta Rs.

"Sve dok ugrožavaju mir i državu Bosnu i Hercegovinu, važno je da imamo čvrstu saradnju međunarodne zajednice i domaćih organa vlasti u zaustavljanju separatističke politike", navodi Bećirović.

Tokom razgovora, ističe, ukazao je i na bliske i svestrane ekonomske, političke, kulturne i druge veze Bosne i Hercegovine i Njemačke.

Također je naglasio da je Njemačka jedan od najznačajnijih vanjskotrgovinskih partnera BiH, te da je posljednjih godina zabilježen dodatni rast robne razmjene između dvije države.

"Veoma je važno da je ministrica vanjskih poslova Njemačke Annalena Baerbock čvrsto i bezrezervno podržala nezavisnost i suverenitet BiH, ukazujući na pogubnost politike koja zagovara promjene državnih granica u Evropi.

Posebno treba naglasiti da je ministrica Baerbock izuzetno dobro upoznata s prilikama u našoj državi i da je jasno markirala političare koji ne djeluju u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom", zaključio je Bećirović.

#AnnalenaBaerbock #DenisBećirović #Njemačka #politika #Predsjedništvo #BiH