Članak

ZVANIČNA POSJETA

Šefica njemačke diplomatije Annalena Baerbock stigla u BiH

Šefica njemačke diplomatije Annalena Baerbock doputovala je večeras u zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini.

(Patria) - Šefica njemačke diplomatije Annalena Baerbock doputovala je večeras u zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini.

Baerbock će se, kako je već ranije planirano, večeras sastati s članovima Predsjedništva BiH, a sutra s ministrom vanjskih poslova BiH Elmedinom Konakovićem.

Uoči dolaska, Baerbock je poručila da "ne možemo sebi dozvoliti da bilo gdje u Evropi imamo sive zone".

- Moramo zajedno učiniti sve da zatvorimo sve strane koje Rusija može iskoristiti za svoju politiku destabilizacije, dezinformacije i infiltracije.

To podrazumijeva podršku zemljama Zapadnog Balkana u jačanju njihovih demokratskih institucija, poboljšanje njihove otpornosti i pružanje ekonomske perspektive ljudima - rekla je Baerbock.

Dodala je da se Bosna i Hercegovina nalazi na ključnoj raskrsnici u procesu pristupanja.

- Prošle godine je Evropsko vijeće odlučilo da se otvore pristupni pregovori čim budu ispunjeni kriteriji za to. Na putu ka EU, odgovorni u Sarajevu moraju korak po korak pristupiti neophodnim reformama.

Usvajanje zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranju terorizma bio je jedan takav evropski reformski korak. S obzirom na oktobarske lokalne izbore ključno je da se sada završi reforma izbornog zakona s paketom integriteta izbornog procesa.

Slobodni i pošteni izbori su temelj demokratskog društva. Mi se odlučno suprotstavljamo svim onima koji svojim fantazijama o otcjepljenju BiH postavljaju prepreke na putu ka EU i dovode u pitanje evropske vrijednosti - poručila je Baerbock.

#AnnalenaBaerbock #Njemačka #politika #posjeta #bih