Članak

PRIMIO IH KONAKOVIĆ

Tajani i Schallenberg: Mi smo najjači dvojac zagovarača otvaranja pregovora EU i BiH

(Patria) - Ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković bio je domaćin sastanka sa ministrom vanjskih poslova Italije Antoniom Tajanijem i ministrom vanjskih poslova Alexanderom Schallenbergom.

Konaković je naveo kako se govorilo o iskoracima koje je Bosna i Hercegovina učinila uključujući i uspostavljanje kontakt tačke Europola, početak pregovora o Frontexu što je bitno i sa Evropsku uniju.

"Konstatovali smo što je Varhelyi rekao, da je ovo najbolji izvještaj u historiji Bosne i Hercegovine, ali da ima nekoliko važnih zadataka za koje se nadamo da ćemo biti svjesni i ispuniti na pravi način, ne na štetu institucija BiH bez obzira što je važan trenutak", kazao je Konaković.

Poručio je da u ovom trenutku od Evropske unije potrebno liderstvo i da se ne može govoriti samo o birokratskim procedurama.

"Podsjetili smo se važnosti ekonomskih procesa obim trgovinske razmjene BiH sa EU, zemljama članicama i kandidatkinjama. Izvozimo preko 93 posto u zemlje EU i nemoguće je naći ni približnu alternativu to je naša sudbina u ekonomskom smislu", kazao je Konaković.

Naveo i da ako paket podrške bude implementiran BiH i da dobija milijardu eura i priliku da svoje tržište integriše u tržište EU, a da to liječi strahove od duplog penzionog fonda te mladima daje perspektivu da ostanu.

Konaković je kazao kako je iznenađen time koliko u realnom vremenu ministri vanjskih poslova prate šta se dešava u BiH, te naveo kako mu je Schallenberg prišao u Minhenu nakon pola sata da javi da je u Domu naroda usvojen Zakon o sprečavanju pranju novca.

Poručio je da dolazak ministra vanjskih poslova pokazuje više od bilo kakve poruke.

Italijanski ministar je kazao da su danas tu kao podrška otvaranju pregovora.

"Jako mi je drago jer naporno radimo na postizanju tog cilja podržavamo vaše reforme. Situacija danas je bolja nego ikad u historiji vaše zemlje. To je važno, vaš angažman će popločati put za otvaranje i okončanje pregovora da postanete u članica Evropske unije", kazao je Tajani.

Dodao je da je za Italiju Zapadni Balkan prioritet, kazavši kako je zajedno s prijateljima, poput Austrije, oformljena grupa koja je tu da pomogne BiH.

"Okrenuti smo prema snažnoj strateškoj saradnji, prema stabilnosti u regiji za rad protiv terorizma, protiv trgovine ljudima, protiv trgovine narkoticima i ilegalnim migracijama. Saradnja u ovom sektoru i generalno usvajanja zakona protiv pranja novca sve su to važna postignuća i vi radite marljivo skupa s nama, da bismo postigli zajedno ovaj cilj", rekao je Tajani.

Kazao je kako je cilj povećati broj kompanija iz Italije koje posluju u BiH, ali i broj turista.

"Meni je jako drago da vidim tako dobro postignuti napredak. Naravno da postoje problemi, svugdje postoje problemi zato je potrebno da radimo korak po korak, važno je imati strategiju. Ja vrlo dobro razumijem probleme u Rs-u, ali sam optimističan više nego što sam prije. Italija nije sama u ovim naporima, danas smo tu jer želimo poruku da smo ujedinjeni u podršci BiH za postizanje dobrih rezultata. Mislim da je važno da imamo to jedinstvo među nama u EU, ako želite da pobijedite u ovoj borbi za bih onda moramo objasniti važnost članstva BiH u EU. Zapadni Balkan je ključni prioritet za nas ali i za EU, zato moramo zajedno raditi da pomognemo ovoj zemlji. Svuda imate probleme ali naša strategija je jača od problema i zato sam optimističan po pitanju članstva BiH u narednim godinama. Želimo podržati te napore", kazao je na kraju Tajani.

Austrijski ministar za evropske i međunarodne poslove Alexander Schallenberg kazao je da je ova posjeta
važan znak austrijsko-talijanske podrške.

"Mi smo najjači dvojac zagovarača i ove regije, ali posebno Bosne i Hercegovine. Niste samo blizu nama nego ste nam blizu srcima. I učestvujemo u EUFOR Althea misiji. BiH je za nas važna u svakom smislu. Bili smo jedni od prvih koji su tražili otvaranje pregovora", podsjetio je.

Schallenberg je istaknuo da se nada zelenom svjetlu za otvaranje pregovora jer, kako kaže, Bosna i Hercegovina je načinila impresivan napedak u prethodnim mjesecima. U tom kontekstu je spomenuo Zakon o spriječavanju pranja novca i sporazum s Frontexom.

"Vrijeme za djelovanje je sad. Nijedna politička snaga u ovoj zemlji ne smije vjerovati da može ostati po strani i da je ovo proces koji nema veze s njima. Svaka politička snaga koja misli da može stati na put evropskom putu BiH krade budućnost zemlje i njenih mladih ljudi", naglasio je Schallenberg.

Spomenuo je da na osnovu podataka Svjetske banke čak 44 posto Bosanaca i Hercegovaca živi izvan zemlje.

"U Austriji smo profitirali od toga. Zato je važno zaustaviti odliv mozgova. Svako ko misli da može stati na put tome igra se vatrom i poigrava se s budućnosti ove zemlje. Trebate zbiti redove u ovoj zemlji i krenuti istim smjerom, to je ključna poruka ove posjete. Vrijeme je da prionemo na rad", tvrdi on.

Kazao je da je ovo kritični momenat geopolitičke sigurnosti jer se rat vratio u Evropu.

"Tu smo da kažemo da moramo stvoriti pojam stabilnosti i sigurnosti. Jedini način da to postignemo je da sve zemlje Zapadnog Balkana budu članice Evropske unije", naznačio je Schallenberg.

#Austrija #ElmedinKonaković #EU #Italija #MVP #BiH