Članak

'NACIONALNO OKUPLJANJE'

U Marseilleu održan prvi miting ekstremne desnice

U Francuskoj je jučer, sto dana pred izbore za Evropski parlament, održan prvi miting ekstremne desnice.

(Patria) - U Francuskoj je jučer, sto dana pred izbore za Evropski parlament, održan prvi miting ekstremne desnice.

Riječ je o skupu Nacionalnog okupljanja, čiju listu predvodi Jordan Bardella (28), čija je stranka, prema anketama u Francuskoj, favorit na izborima. Za svoj prvi miting izabrao je Marseille.

- Ono što su naši lideri i Evropska unija izazvali jedinstvom da idu ruku pod ruku, predstavlja veliko brisanje Francuske - rekao je Bardella na skupu pred 5.000 ljudi.

Prema njegovim riječima, "brisanje" Francuske predstavlja propadanje na unutrašnjem planu, ali i u Evropi i u svijetu.

Bardella je za to okrivio politiku centrističkog predsjednika Francuske Emmanuela Macrona, kojeg je nazvao "velikim brisačem".

Na skupu je bila i liderica ekstremne desnice Marine Le Pen, koja je osudila Macronov "cinizam" koji vjeruje da će "naći politički spas stavovima o ratu".

Le Pen je aludirala na nedavnu Macronovu izjavu da nije isključena mogućnost slanja kopnene vojske u Ukrajinu, koja se više od dvije godine suočava s ruskom invazijom.

Prema anketama, Nacionalno okupljanje na izborima 9. juna za Evropski parlament moglo bi da osvoji od 28 do 30 posto glasova.

Paralelno s tim političkim mitingom, u Marseilleu je održan i skup oko 600 ljudi koji su došli da izraze svoje protivljenje politici Nacionalnog okupljanja.

#desnica #Francuska #Svijet