Članak

SAD

Biden kaže da 'alarmantni' smrtni slučajevi u Gazi komplikuju pregovore o prekidu vatre

(Patria) - Američki predsjednik Joe Biden izjavio je u četvrtak da je smrtonosni incident na punktu pomoći za hranu u Gazi zakomplikovao pregovore o prekidu vatre, ali je također naglasio hitnost sporazuma između Izraela i Hamasa, javio je AFP.

Biden je dodao da je malo vjerovatno da će se primirje dogoditi do ponedjeljka, kao što je ranije vjerovao, ali je naglasio da se i dalje nada dogovoru koji bi omogućio šestosedmičnu pauzu u borbama u zamjenu za oslobađanje talaca koje drži Hamas. „Nada izvire vječno“, rekao je novinarima u Bijeloj kući na pitanje o vremenu prekida vatre. „Razgovarao sam telefonom sa ljudima u regionu... Vjerovatno ne do ponedjeljka, ali se nadam.“

Biden je također upitan o incidentu u Gazi, kada su izraelske snage otvorile vatru na Palestince koji su se borili za pomoć u hrani ubivši više od 100 ljudi. „Trenutno to provjeravamo. Postoje dvije suprotstavljene verzije onoga što se dogodilo, još nemam odgovor“, rekao je Biden idući prema svom helikopteru. Upitan da li je zabrinut da li će to zakomplikovati delikatne pregovore o prekidu vatre, Biden je odgovorio: „Znam da hoće“.

Bijela kuća je kasnije saopštila da je zatražila od Izraela da ispita „strašno alarmantne“ smrti.

„Mislimo da ovaj najnoviji događaj treba temeljito istražiti“, rekla je zamjenica sekretara za štampu Olivia Dalton novinarima koji su putovali s Bidenom u Texas. „Bili smo u kontaktu s vladom Izraela jutros kako bismo prikupili informacije i zatražili od njih da istraže“, dodala je.

Američki State Department nazvao je situaciju u Gazi „očajnom“ i da će pratiti istragu i „tražiti odgovore“, rekao je portparol State Departmenta Matthew Miller novinarima o incidentu.

Biden je ranije odvojeno razgovarao s katarskim emirom šeikom Tamimom bin Hamadom Al-Thanijem i egipatskim predsjednikom Abdelom Fatahom al-Sisijem, o naporima da se postigne prekid vatre. Razgovarali su o „tragičnom i alarmantnom“ incidentu s pomoći u Gazi, rekavši da se time „podvlači hitnost okončanja pregovora što je prije moguće“, navela je Bijela kuća.

Izraelska vojska je saopštila da je došlo do „stampeda“ kada su hiljade stanovnika Gaze opkolile konvoj od 38 kamiona, što je dovelo do desetina mrtvih i povrijeđenih, uključujući neke koje su pregazili kamioni. Izraelski izvor je priznao da su trupe otvorile vatru na masu, vjerujući da je to „predstavljalo prijetnju“.

Ministarstvo zdravlja Gaze osudilo je ono što je nazvalo „masakr“ u kojem je ubijeno 112 ljudi, a više od 750 ranjeno. Incident povećava broj palestinskih poginulih u ratu na preko 30.000.

#Gaza #Izrael #JoeBiden #Palestina #Svijet