Članak

ODREĐENI ZAKONI NA ČEKANJU

Dodik ponudio alternativu EU: Usvojili smo već neke zakone, riješili Frontex, skoro i Budžet, odredite nam datum pregovora

Dodik širi optimizam (Foto: Arhiv)

(Patria) - Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik na današnjoj pres konferenciji nakon sastanka koalicije u Mostaru bio je dobro raspoložen, što nije uobičajeno za njega nakon ovakvih sastanaka.

Iako je predsjednik HDZ BiH Dragan Čović jasno kazao da danas nisu postigli dogovor o tri zakona – spriječavanju sukoba interesa, o sudovima i Izbornom zakonu, Dodik je ipak bio optimističan kada je riječ o odluci za otvaranje pregovora BiH sa EU.

„Mi tražimo od Evropskog vijeća datum za pregovore. Mislimo da smo uradili dosta toga, riješen je problem Fronteksa, usvojili smo Zakon o spriječavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, tragamo za tim šta možemo da napravimo i da 21. marta bude data šansa za pregovore“, kazao je Dodik.

Govoreći o Zakonu u spriječavanju sukoba interesa istakao je da bi on mogao vrlo brzo da ide u proceduru s obzirom da radne grupe nastavljaju rad.

„Ostaju otvorena sva pitanja. Bilo bi dobro da odradimo Zakon o sukobu interesa, Zakon o državnoj službi. Budžet je usaglašen on treba da prođe određenu proceduru“, kazao je Dodik.

Radne grupe također nastavljaju rad na Zakonu o sudovima, Izbornom zakonu za koji postoje tri neuralgične tačke izbor članova Predsjedništva BiH odnosno uslov HDZ-a za izbor člana iz reda Hrvata, paket integriteta i izbor članova CIK-a. Dodik je dodao da će se u aprilu razmatrati Zakon o Ustavnom sudu BiH koji treba precizirati izbor sudija u PS BiH umjesto stranih sudija.

#Evropskovijeće #MiloradDodik #zakoni #bih