Članak

SUROVI ŽIVOTNI USLOVI

Ekstremna hladnoća u Mongoliji usmrtila više od dva miliona životinja

Više od dva miliona životinja uginulo je ove zime u Mongoliji, dok se zemlja suočava s ekstremnom hladnoćom i snijegom.

(Patria) - Više od dva miliona životinja uginulo je ove zime u Mongoliji, dok se zemlja suočava s ekstremnom hladnoćom i snijegom.

Ekstremno niske temperature od decembra do marta nisu novost u istočnoazijskoj zemlji, gdje u nekim područjima znaju da padnu i ispod 50 stepeni Celzijusa.

No, ova zima bila je oštrija nego inače, s temperaturama nižim od uobičajenih i veoma obilnim snijegom, objavile su UN u nedavnom izvještaju.

Gantulga Batsaikhan iz Ministarstva poljoprivrede Mongolije kaže da je do ponedjeljka od gladi i iscrpljenosti uginulo 2,1 miliona grla stoke.

Mongolija je na kraju 2023. imala 64,7 miliona takvih životinja, uključujući ovce, koze, konje i krave, pokazuju službeni statistički podaci.

Ovi ekstremni vremenski uslovi, koji se u Mongoliji nazivaju "zud", u pravilu dovode do smrti ogromnog broja domaćih životinja. UN su saopštile da klimatske promjene povećavaju učestalost i intenzitet "zudova".

Snijeg se pretvorio u led

Mongolija se u protekloj deceniji suočila se sa šest "zudova", uključujući i zimu 2022/2023. kada je uginulo 4,4 miliona grla stoke.

Ovogodišnji "zud" je pogoršan i ljetnom sušom koja je onemogućila životinjama da stvore zalihe masnog tkiva koje bi im pomogle da prežive oštru zimu.

Sedamdeset posto Mongolije suočava se sa "zudom" ili sličnim vremenskim uslovima. U istom periodu prošle godine, taj je broj iznosio je 17 posto.

- Zima je počela obilnim snijegom, ali su odjednom porasle temperature vazduha pa se snijeg istopio. A onda su temperature opet pale, što je snijeg koji se otapao pretvorilo u led - rekao je jedan stočar za AFP.

Stoka teško dolazi do trave koja je ispod leda, dodao je, što onemogućava ispašu i prisiljava mnoge stočare da pozajmljuju novac kako bi kupili hranu.

- Promjene vremena su toliko nagle ovih dana - dodao je.

Najsmrtonosniji zabilježeni "zud" desio se u zimu 2010/2011. kada je uginulo više od 10 miliona životinja, što je tada bila četvrtina ukupnog broja stoke u zemlji.

Mole se za toplije vrijeme

Snijeg je ove godine pogoršao situaciju stočara, zarobivši ih u hladnijim krajevima i onemogućivši im da kupuju hranu i sijeno za svoje životinje u obližnjim gradovima.

Mongolija je jedna od najrjeđe naseljenih zemalja u svijetu, a oko trećine njenog stanovništva od 3,3 miliona ljudi živi nomadskim načinom života.

Vlada je obećala pomoći i pokrenula je kampanju dostave sijena stočarima u pokušaju da spriječi dalji gubitak ključnih sirovina poput mesa i kašmira, nekih od glavnih izvoznih proizvoda zemlje.

No, stočari se zasad samo mogu moliti za toplije vrijeme.

- Postaje preteško biti stočar, patimo zbog suše i poplava ljeti, i zbog "zuda" zimi. Počet ću da gubim svoje životinje ako se snijeg ne istopi u narednim mjesecima.

Svi stočari se mole da toplije vrijeme otopi led kako bi naše životinje mogle doći do trave - dodao je pomenuti stočar za AFP.

#hladnoća #Mongolija #Svijet