Članak

TENZIJE

Američke i britanske snage izvele udare na 36 ciljeva u Jemenu

(Patria) - Američke i britanske snage izvele su napade na 36 ciljeva u Jemenu u vezi s Husima, navodi se u zajedničkoj izjavi Australije, Bahreina, Danske, Kanade, Nizozemske, Novog Zelanda, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država, objavila Pentagonova press služba, a prenijela agencija TASS.

Udari su izvedeni „na 36 meta Husa na 13 lokacija u Jemenu kao odgovor na kontinuiranenapade Husa na međunarodne i komercijalne brodove, kao i na pomorske brodove koji prolaze kroz Crveno more“, navodi se u saopštenju.

„Ovi precizni udari imaju za cilj da poremete i degradiraju sposobnosti“ Husa, navodi se u dokumentu. Australija, Bahrein, Kanada, Danska, Nizozemska i Novi Zeland pružile su podršku vojsci Sjedinjenih Država i Ujedinjenog Kraljevstva.

Udari su posebno bili usmjereni na „mjesta povezana s duboko zakopanim skladištima oružja, raketnim sistemima i lanserima, sistemima protIVzračne odbrane i radarima“, navodi se u saopštenju. Cilj navedenih zemalja ostaje „deeskalacija tenzija i vraćanje stabilnosti u Crvenom moru“, navodi se u dokumentu.

„Nećemo oklijevati da branimo živote i slobodan protok trgovine na jednom od najkritičnijih plovnih puteva na svijetu“, naglasio je američki ministar odbrane Lloyd Austin u saopštenju. Američka centralna komanda (CENTCOM) saopštila je ranije u subotu da je šest protivbrodskih krstarećih raketa Husa eliminisano na teritoriji Jemena.

#Husi #Napad #SAD #UjedinjenoKraljevstvo #Svijet