Članak

ŠEFICA ECB-a UPOZORAVA

Lagarde: Evropa se mora pripremiti za Trumpov povratak u Bijelu kuću

Evropa bi se trebala pripremiti na moguće prijetnje svojoj ekonomiji, uključujući nove američke carine na izvoz ako se Donald Trump vrati u Bijelu kuću.

(Patria) - Evropa bi se trebala pripremiti na moguće prijetnje svojoj ekonomiji, uključujući nove američke carine na izvoz ako se Donald Trump vrati u Bijelu kuću, upozorava predsjednica Evropske centralne banke (ECB) Christine Lagarde.

- Ako pogledate kako se Trump ponašao prema Evropi kada je bio predsjednik, sasvim su moguće prijetnje i razni problemi na koje bi Evropljani trebali biti spremni. Pripremimo se za moguće carine i potencijalno neočekivane i teške odluke. Budimo jaki - poručila je Lagarde.

Lagarde je posljednja dužnosnica EU koja je upozorila na to šta bi drugi Trumpov mandat mogao značiti za ekonomiju EU vrijednu 16 triliona dolara, koja umnogome ovisi o trgovini sa SAD-om, prenosi CNN.

Transatlantski odnosi bili su zategnuti tokom Trumpovog prvog mandata, i to ne samo zbog trgovačkog spora između Washingtona i Brisela. U tom su sporu SAD uvele carine na čelik i aluminij iz EU, na šta je EU odgovorila carinama na američku robu vrijednu 3 milijarde dolara.

Nakon Trumpovog ranog uspjeha na trenutnim republikanskim predizborima, evropski se dužnosnici suočavaju s mogućnošću da bi se mogao vratiti u Ovalni ured u ovo doba sljedeće godine.

Ishod je to s potencijalnim implikacijama na brojna pitanja, od američke trgovinske politike do američke finansijske podrške Ukrajini u ratu protiv Rusije.

SAD su najveći izvor direktnih stranih ulaganja u EU. Trgovina robom i uslugama između SAD i EU iznosila je ukupno 1,3 triliona dolara u 2022., što je čini najvećim bilateralnim trgovinskim i investicijskim odnosom u svijetu, pokazuju službeni podaci.

Iz perspektive Lagarde, najbolji način da se Evropa pripremi za drugi Trumpov mandat bio bi da ojača svoje jedinstveno tržište, koje osigurava slobodno kretanje robe, usluga, ljudi i kapitala u 27 zemalja.

Značilo bi to integraciju finansijskih tržišta EU kako bi se manjim kompanijama olakšalo prikupljanje sredstava "za olakšavanje i poticanje inovacija, ocjenjuje Lagarde.

Pozvala je na jednako priznavanje profesionalnih kvalifikacija u svim državama članicama EU.

- Korist od toga da budemo zaista jedinstveno tržište je ogromna i mislim da se moramo kretati u tom smjeru - dodala je Lagarde.

Ostala je pri tvrdnji da je Trumpov potencijalni reizbor "očigledna prijetnja" Evropi, sudeći prema politici provedenoj tokom njegovog prvog mandata.

- Morate samo pogledati carinske tarife, predanost NATO-u, borbu protiv klimatskih promjena, u tim pitanjima tada nismo bili usklađeni s SAD-om - rekla je ranije.

#DonaldTrump #ECB #EU #Svijet