Članak

PARLAMENT

Izmjene zakona o državnoj službi izazvale raspravu: Savjetnici koje imenuju političari ne smiju više iznositi politički stav

(Patria) - Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u institucijama Bosne i Hercegovine čiji je predlagač Vijeće ministara BiH izazvao je raspravu zastupnika.

Milan Dunović (DF) u svojoj raspravi kazao je da u izmjenama ima i dobrih stvari, ali da su se ovim izmjenama na mala vrata pokušale provući ozbiljne stvari.

„Govori se o savjetnicima (imenovanim licima). Nosilac izvršne pozicije imenuje savjetnika. Savjetnik nije državni službenik. Savjetnik je politički imenovana osoba. U ovoj izmjeni koja je pred nama član 5. se kaže na savjetnike primjenjuju se sljedeći članovi. Savjetnik je nepristran te naročito izbjegava aktivnosti i propuste u vršenju svoje službene dužnosti. Savjetnik se suzdržava od javnog ispoljavanja svojih političkih uvjerenja. Politički imenovani savjetnik nema pravo na politički stav. Zašto savjetnik nema pravo da ispoljava politički stav, a imenovan je od politički imenovanog lica njegovim potpisom. Da li je namjera da zapošljavate savjetnike koji nemaju svoj stav ili da kod sljedeće izmjene zakona savjetnik koji nije ispoljavao stav može da se imenuje u rukovodećeg državnog službenika bez konkursne procedure“, kazao je Dunović.

Zastupnik NES-a Jasmin Emrić također se uključio u raspravlju o ovom zakonu.

„Savjetnik ne mora biti državljanin BiH, odnosno savjetnik može biti i stranac. To znači da svi funkcioneri koji imaju savjetnike mogu imenovati osobe koje nisu državljani BiH. Savjetnici naših ministara i njihovih zamjenika mogu biti osobe iz Srbije, Hrvatske, Turske, Kine, kako bi pomogli našim ministrima da rade i smišljaju ovakve dopune. Savjetnici ne moraju imati ni univerzitetsku diplomu, niti druge akademske kvalifikacije“, kazao je Emrić.

Savjetnici ne moraju više kupovati diplome ili navrat nanos završavati fakultet.

Sanja Vulić iz SNSD-a istakla je da je napravljen selektivan pristup u izmjenama zakona.

„Voljela bih da ovaj zakon vratite na doradu, da obuhvatite sve državne službenike i da napravite ili izmjene ili novi zakon kako bismo imali efikasan zakon koji bi koristio svima i napravio bolje službe“, kazala je Vulić.
Dodala je da će se klub SNSD tek odrediti kako će glasati o ovom zakonu.

Zbog tenzija između Darka Babalja i Marinka Čavare i utvrđivanja koliko puta je Babalj iskoristio pravo na raspravu, proglašena je pauza od 15 minuta na zahtjev Mladena Bosića.

#državnaslužba #rasprava #BiH