Članak

USTAVNE PROMJENE

Zbog Ambasade SAD i javnosti Trojka pravi sastanak: Korak unazad da se sanira šteta iz Bakinaca!

Lideri Trojke (SDP, NiP i NS) za ponedjeljak u 13 sati su zakazali sastanak

(Patria) - "Stranke trojke nemaju svoje mišljenje, pokazali su na Predstavničkom domu da jesu za tehničke izmjene Izbornog zakona, a sada kažu da će ga oboriti na Domu naroda. Ovim su dokazali da moraju po mišljenje kod Dragana Čovića i Milorada Dodika“, poručio je Džemal Smajić, delegat u Klubu Bošnjaka Doma naroda PSBiH, komentirajući trenutnu situaciju u vezi izmjena Izbornog zakona, kako onih tehničkih, tako i onih koje se pokušavaju uz tehničke upakovati i udovoljiti Čoviću.

Lideri Trojke (SDP, NiP i NS) za ponedjeljak u 13 sati su zakazali sastanak i uputili poziv svim parlamentarnim strankama na državnom nivou o temi izmjena Ustava BiH s ciljem implementacije presuda iz Strazbura.

Stranka za BiH, čiji je član Smajić, dobila je poziv, kao i Narodni evropski savez čiji zastupnik Jasmin Emrić napomenuo da se valja obratiti pažnja na izjavu Dragana Čovića koji je rekao da su na sastanku u Mostaru dogovorili sa Trojkom da će se izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH promijeniti i način izbora članova Predsjedništva BiH, pa je i objasnio model.

„Taj dogovor iz Mostara oni su potvrdili u Bakincima, svjedoci smo bili izjava lidera svih stranaka i očigledno je da nakon toga, kada reagira Američka ambasada trojka se povlači želeći sada to popraviti da kažu ipak moramo ići u ograničene izmjene Ustava BiH.

Moram naglasiti jednu tezu koja se stalno provlači da se kroz izmjene Izbornog zakona želi umetnuti da se bira predstavnik hrvatskog, bošnjačkog ili srpskog naroda, a što je suprotno Ustavu BiH.

„Ustavom je jasno određeno da Predsjedništvo BiH čine jedan Hrvat i jedan Bošnjak s prostora Federacije i jedan Srbin iz Republike srpske. Dakle, Ustav ne predviđa mogućnost da članove Predsjedništva predstavljaju etničke grupe ili entitete, već su to članovi Predsjedništva BiH“, ističe Emrić, pojašnjavajući da se konstantno kroz sve prijedloge izmjena Izbornog zakona naglašava i veže član Predsjedništva sa konstitutivnim narodima“, kaže Emrić.

Dodaje da Trojka pravi korak nazad kako bi sanirali štetu.

„Duboko su ušli u sporazum koji ne mogu implementirati. To kako su oni zamislili u Bakincima ne mogu implementirati“, dodao je Emrić, smatrajući da Trojka ne zna kako da se izvuče, pa su najavili neke sastanke.

Napomenuo je da su prioritet presude Suda za ljudska prava.

„Ali, u svim ranijim pregovorima u Mostaru i Bakincima nije bilo govora o presudama“, dodao je Emrić.

A, da je Trojka spremna slijediti HDZ BiH i Dragana Čovića može se zaključiti iz nastupa Nihada Omerovića (NIP), koji je iznio niz prijedloga suprotno Ustavu BiH, pa je čak predložio i da bi možda bilo prihvatljivo da se član Predsjedništva iz reda Hrvata bira u Domu naroda, odnosno u Klubu Hrvata!

„Samo asimetričnim rješenjima možemo doći do rješenja“, kazao je Omerović.

A, upravo asimetrija i jeste ono, što npr. zagovara Milorad Dodik, kojem je prihvatljivo da se na području entiteta Rs direktno bira član Predsjedništva BiH, a u Federaciji da se biraju u parlamentima!?

U svakom slučaju, samo reakcija Ambasade SAD-a i javnosti navela je Trojku da organizira sastanak sa svim parlamentarnim strankama, a za sada je SDA potvrdila da neće doći!

(A.Čorbo-Zećo)

#AmbasadaSAD #DžemalSmajić #IzborniZakon #JasminEmrić #Parlament #trojka #BiH #izdvojeno