Članak

SAD I VELIKA BRITANIJA IZVELI NAPAD

Reakcija Irana na napade na Jemen: Ovo je kršenje međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta

(Patria) - Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Nasser Kanaani kazao je u izjavi da Iran snažno osuđuje američke i britanske zračne napade na područja pod kontrolom Hutija u Jemenu, prenosi Nournews.

"Smatramo da je to jasno kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Jemena, te kršenje međunarodnih zakona, propisa i prava", dodaje Kanaani.

Zračni napadi gađali su mete u jemenskim područjima pod kontrolom Huta rano u petak nakon što je nekoliko sedmica ova grupa koja kontroliše jednu od dvije vlade Jemena vršila blokadu u Crvenom moru.

​Vojske Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije pokrenule su zračne napade na više položaja Huta u područjima Jemena koja su pod njihovom kontrolom.

Predsjednik SAD-a Joe Biden rekao je da je naredio udare "kao direktan odgovor na napade Hutija bez presedana na međunarodne pomorske brodove u Crvenom moru".

On je potvrdio da su napade izvele američke snage, zajedno s Ujedinjenim Kraljevstvom i uz podršku Australije, Bahreina, Kanade i Nizozemske.

#Iran #Jemen #napad #SAD #VelikaBritanija #Svijet