Članak

TAHIROVIĆEVO PISMO EUROPARLAMENTARCIMA

Laži, prevare i falsifikati nisu mogli proći pred MKSJ, hoćemo da vjerujemo da neće ni pred institucijama EU

Tim povodom predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović uputio je pismo šefu Delegacije EU i specijalnom predstavniku EU u BiH Johannu Sattleru, te europarlamentarcima Klemenu Grošelju, Tineke Strik i Dietmaru Koesteru.

(Patria) - Hrvatska europarlamentarka Željana Zovko večeras će u Parlamentu EU u Briselu predstaviti "materijalnu i namaterijalnu baštinu Hrvatske i BiH". A Stari most u Mostaru u tom kontekstu prikazan je dijelom "hrvatskog naslijeđa u BiH".

Tim povodom predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović uputio je pismo šefu Delegacije EU i specijalnom predstavniku EU u BiH Johannu Sattleru, te europarlamentarcima Klemenu Grošelju, Tineke Strik i Dietmaru Koesteru.

Tahirović je apelovao na Sattlera da, u saradnji s ostalim EU parlamentarcima i drugim predstavnicima u EU, oštro osude i ignorišu najavljeni događaj i ne dozvole da institucije EU budu mjesto gdje se negira i falsificira svjetsko kulturno naslijeđe i naslijeđe Međunarodnog krivičnog suda (MKSJ), ali i vrijeđa zdrav razum svakog slobodnog čovjeka.

"Presudama MKSJ je nepobitno utvrđeno da su most srušili pripadnici Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) u okviru udruženog zločinačkog plana, na čijem čelu je bio Franjo Tuđman, predsjednik Republike Hrvatske.

Dostavljamo Vam citat iz presude protiv Jadranka Prlića i iz tzv. predsjedničkih transkripata koji su nastali u uredu predsjednika Republike Hrvatske Franje Tuđmana:

'Pokušaj vlasti HVO-a da minimiziraju ili prikriju svoju odgovornost za rušenje Starog mosta. Na sastanku u Predsjedničkim dvorima u Zagrebu 10. novembra 1993., na kojem su Franjo Tuđman, Mate Boban, Jadranko Prlić, Mate Granić i Perica Jukić - Vijeće ističe da je spomenuta petorka ubrzo počela raspravljati ne o pitanju utvrđivanja odgovornosti za rušenje Starog mosta, već o razlozima koji bi se mogli navesti kako bi se spriječilo da međunarodna javnost vjeruje da su oružane snage HVO-a bile odgovorne."

Mate Boban: 'On je, bile su strašne kiše - toliko pucan prije, tako da je sam pao.'

Perica Jukić: 'Ja sam tu mišljenja da idemo za obrušavanje, dakle mi ćemo reći rušenje ili obrušavanje mosta, pošto ga je kiša načela.'

Jadranko Prlić: 'Apsolutno je van naše kontrole, to se zna. 300 metara ispred njega je crta. Dakle, nema teorije da je neko došao od nas do mosta.'

Predsjednik: 'Dobro. Idemo dalje.'

Ne samo da Republika Hrvatska nikada nije osudila rušenje Starog mosta, nego i danas negira presudu MKSJ protiv Jadranka Prlića, u kojoj je utvrđeno ko je srušio Stari most i negira presude MKSJ - da je Republika Hrvatska učestvovala u međunarodnom oružanom sukobu u BiH i UZP-u, koji je pravosnažno utvrdio MKSJ.

Laži, prevare i falsifikati nisu mogli proći pred MKSJ. Hoćemo da vjerujemo da neće ni pred institucijama EU", poručio je u pismu Tahirović.

#EUParlament #JohannSattler #KlemenGrošelj #MuratTahirović #ŽeljanaZovko #BiH