Članak

ODGOVOR EDHEMA BIBERA

Nije održana nijedna sjednica ESV, Vlada FBiH ne ispunjava svoje obaveze, odluka o najnižoj plaći pravno ništavna

(Patria) - Zastupnik Stranke za BiH u Federalnom parlamentu Admir Čavalić objavio je odgovor koji je dobio od Ekonomsko socijalnog vijeća za teritoriju FBiH u kojem je navedeno da ESV nije održao tokom 2023. godine nijednu sjednicu.

Predsjednik ESV Edhem Biber u svom odgovoru navodi da je pokušao sazvati konstituirajuću sjednicu, te da su Sindikat i poslodavci izrazili spremnost da prisustvuju, ali da Vlada FBiH na čelu sa Nerminom Nikšićem nije ni odgovorila na poziv.

Iz ESV upozoravaju da je Vladi upućeno više poziva, ali da do održavanja ESV nije došlo te da predstavlja kršenje Sporazuma o osnivanju ESV iako je propisano da se konstituirajuća sjednica održava najdalje 30 dana nakon konstituisanja vlasti.

Podsjećamo, nova Vlada FBiH izabrana je krajem aprila 2023. godine.

Iz ESV podsjećaju i da je decidno definirano da se određena zakonska rješenja iz oblasti ekonomske, socijalne i razvojne politike moraju raspraviti na sjednicama ESV za teritoriju FBiH.

“Sva zakonska i podzakonska rješenja koja ne prođu tu formalnu proceduru su iz proceduralnih grešaka oboriva na Ustavnom sudu FBiH. Najnoviji primjer nepoštivanja Zakona o radu je objavljivanje Odluke o najnižoj plaći u FBiH za 2024. godinu gdje Vlada nije uopšte konsultovala ESV. Takav pravni akt zbog navedenog proceduralnog propusta je pravno ništavan i Ustavni sud FBiH, ako neko uputi apelaciju, će ga poništiti bez ikakve rasprave", ističu u odgovoru.

Dalje navode da je Vlada obmanula javnost jer nije bilo konsultacija sa ESV.



#AdmirČavalić #EdhemBiber #ESV #politika #BiH