Članak

ISTOČNA GRANICA

Finska nema planova za ponovno otvaranje graničnih prijelaza sa Rusijom

(Patria) - Helsinki neće ponovo otvoriti kontrolne punktove na granici sa Rusijom nakon 14. januara, izjavila je za MTV3 finska ministarka unutrašnjih poslova Mari Rantanen, prenosi agencija Tass.

Na pitanje da li će istočna granica Finske ostati zatvorena, Rantanen je rekao: „Ovako bi trebalo da bude.“ Ministar je ustvrdio da nije došlo do promjene migrantske situacije na granici sa Rusijom, pa „postoji rizik da će Rusija nastaviti takve aktivnosti ako se granica otvori“.

Finski premijer Petteri Orpo je potvrdio da Helsinki neće ponovo otvoriti granične prijelaze nakon 14. januara.

„Prema mojim informacijama, ništa se nije promijenilo u Rusiji. Vjerujem da je procjena prijetnje ostala ista i naglašava potrebu za daljim djelovanjem “, rekao je.

Orpo je istakao da se očekuje da će finska vlada donijeti odluku o tom pitanju u narednih nekoliko dana. Ranije je finska vlada odlučila da zatvori sve kontrolne punktove za vozila na granici sa Rusijom između 30. novembra i 14. decembra 2023. godine. Dva prijelaza su tada ponovo otvorena, ali je granica ponovo zatvorena na period od 15. decembra 2023. do 14. januara 2024. godine, zbog ponovnog priliva migranata iz trećih zemalja.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova rekla je ranije da potez Finske da zatvori granične prijelaze stvara nove linije podjele u Evropi i da će Moskva odgovoriti na te akcije nakon međuagencijskih konsultacija.

#Svijet #Finska #Rusija #granica