Članak

PARIZ

Attal je najmlađi francuski premijer ikada i prvi deklarisani homoseksualac

Macron će raditi s Attalom na imenovanju nove vlade

(Patria) - Francuska je u utorak dobila svog najmlađeg premijera ikada i prvog otvorenog homoseksualca.

Gabriel Attal (34), postao je istaknut kao glasnogovornik vlade, a zatim ministar obrazovanja i bio je najpopularniji ministar u odlazećoj vladi, javio je AP.

Njegova prethodnica Elisabeth Borne dala je ostavku u ponedjeljak nakon političkih previranja oko zakona o imigraciji koji jača sposobnost vlade da deportuje strance.

Macron će raditi s Attalom na imenovanju nove vlade, a očekuje se da će neki ključni ministri ostati.

„Znam da mogu računati na vašu energiju i posvećenost“, objavio je Macron na mreži X u poruci za Attala. Predsjednik se osvrnuo na to da Attal oživljava „duh 2017.“, kada je Macron uzdrmao politiku i iznenađujuće pobijedio kao najmlađi predsjednik Francuske ikad na platformi pro-biznisa koja ima za cilj oživljavanje jedne od najvećih svjetskih ekonomija.

Tokom ceremonije primopredaje, Attal je rekao: „Mogao sam da pročitam i čujem: najmlađi predsjednik Republike u historiji imenuje najmlađeg premijera u historiji. Želim da ga vidim samo kao simbol smjelosti i pokreta. To je također, a možda prije svega, simbol povjerenja mladih ljudi.”

Attal je rekao da njegovi ciljevi uključuju da sigurnost postane „apsolutni prioritet“ i promoviše vrijednosti „autoriteta i poštovanja drugih“.

On je obećao da će ojačati javne službe, uključujući škole i zdravstveni sistem, i zalagati se za „bolju kontrolu imigracije“. Macron (46) se pomjerio udesno po pitanjima sigurnosti i migracija od svog izbora, jer su rivalka krajnje desnice Marine Le Pen i njena antiimigracijska, antiislamska stranka ojačale.

Kritike opozicije

Kritičari i s lijeve i s desne strane ciljali su na Atala zbog njegovog ograničenog iskustva,
njegovog pariškog odgoja koji se smatralo nevezanim za ljude koji se bore u provinciji i njegove lojalnosti predsjedniku.

Le Pen je objavila na mreži X: „Šta Francuzi mogu očekivati od ovog 4. premijera i 5. vlade u sedam godina (pod Macronom)? Ništa.“

Eric Ciotti, čelnik konzervativnih Republikanaca, rekao je: „Francuskoj hitno treba akcija:
potreban joj je drugačiji pristup.“ Ostaćemo „odgovorna opozicija“ centrističkoj vladi, dodao je.

Osnivač tvrdo ljevičarske stranke La France Insoumise, Jean-Luc Mélenchon, pišući na mreži X, ismijao je Attala što se „vratio na svoju poziciju glasnogovornika. Funkcija premijera nestaje. Samo predsjednički monarh vlada svojim dvorom.”

Attal, bivši član Socijalističke partije, pridružio se Macronovom novostvorenom političkom pokretu 2016. i bio je glasnogovornik od 2020. do 2022. godine, posao koji ga je učinio poznatim francuskoj javnosti. Zatim je imenovan ministrom budžeta prije nego što je u julu imenovan za ministra obrazovanja, jednu od najprestižnijih pozicija u vladi.

Attal je brzo najavio zabranu dugih ogrtača u učionicama koja je stupila na snagu s novom školskom godinom u septembru, rekavši da odjeća koju uglavnom nose muslimani ispituje sekularizam u školama. On je također pokrenuo plan za eksperimentisanje s uniformama u nekim državnim školama, kao dio napora da se fokus pomakne sa odjeće i smanji školsko nasilje.

Attal je nedavno na nacionalnoj televiziji TF1 opisao kako je trpio maltretiranje u srednjoj školi, uključujući i homofobično uznemiravanje.

#ElisabethBorne #FrancuskaPremijera #GabrielAttal #GlasnogovornikVlade #HomoseksualniPremijer #MacronovaVlada #MladiPremijer #NajpopularnijiMinistar #PolitickaPreviranja #ZakonOImigraciji #Svijet