Članak

WASHINGTON

SAD i Kina završili dvodnevne vojne pregovore u Washingtonu

Dvije strane su razgovarale o odbrambenim odnosima SAD-a i NRK

Foto Agencije

(Patria) - Sjedinjene Američke Države i Kina zaključile su dvodnevne vojne pregovore u Washingtonu, saopštio je Pentagon, što je posljednji angažman između dvije zemlje otkako su se dogovorile da obnove veze između dvije vojske, javio je Reuters.

Američki predsjednik Joe Biden i kineski predsjednik Xi Jinping složili su se krajem prošle godine da ponovo započnu angažman koji je prekinuo Peking nakon što je tadašnja predsjednica Predstavničkog doma Nancy Pelosi posjetila Tajvan u augustu 2022.

Michael Chase, zamjenik pomoćnika ministra odbrane za Kinu, Tajvan i Mongoliju, sastao se sa kineskim general-majorom Song Yanchaoom, zamjenikom direktora Ureda centralne vojne komisije za međunarodnu vojnu saradnju, saopštio je Pentagon. Ovo su bili 17. razgovori o koordinaciji obrambene politike SAD-a i Kine.

„Dvije strane su razgovarale o odbrambenim odnosima SAD-a i NRK, a dr. Chase je istakao važnost održavanja otvorenih linija komunikacije između dvije vojske kako bi se spriječilo da konkurencija preraste u sukob“, dodaje se u saopštenju.

Najviši američki vojni oficir, predsjedavajući Združenog generalštaba general Charles Q. Brown, održao je virtuelni sastanak sa kineskim kolegom, generalom Liu Zhenlijem, prošlog mjeseca.

Zvaničnici Pentagona kažu da je komunikacija između dvije vojske ključna za sprječavanje da pogrešan proračun preraste u sukob. Američki zvaničnici kažu da bi čak i uz izvjesnu obnovu vojnih komunikacija, uspostavljanje istinski funkcionalnog dijaloga između dvije strane moglo potrajati.

Washington i Peking su u svađi gotovo oko svega, od budućnosti Tajvana pod demokratskom vladavinom do teritorijalnih pretenzija u Južnom kineskom moru. Diplomatski odnosi se i dalje oporavljaju nakon što su SAD u februaru oborile navodni kineski špijunski balon.

Na Tajvanu se u subotu održavaju predsjednički i parlamentarni izbore u pozadini pojačanog verbalnog okršaja između Tajvana i Kine, koja na ostrvo gleda kao na svoju teritoriju uprkos snažnim prigovorima tajvanske vlade.

#JoeBiden #Kina #MichaelChase #NancyPelosi #Pentagon #SjedinjeneAmeričkeDržave #Tajvan #VojniPregovori #Washington #XiJinping #Svijet