Članak

NORVEŠKI MASOVNI UBICA

Anders Breivik: Žao mi je zbog zločina koji sam počinio

Advokati koji zastupaju norveško ministarstvo pravosuđa tvrde da Breivik mora ostati izolovan jer i dalje predstavlja sigurnosnu prijetnju.

(Patria) - Norveški masovni ubica Anders Behring Breivik izjavio je jučer u sudu da mu je žao zbog zločina koji je počinio, te dodao da je njegov život u zatvorskoj izolaciji noćna mora zbog koje je svakodnevno razmišljao o samoubistvu.

Breivik, koji je 2011. ubio 77 ljudi, tuži državu, tvrdeći da njegovi zatvorski uslovi i zabrana komunikacije s vanjskim svijetom krše njegova ljudska prava.

U svom krvavom pohodu prvo je usmrtio osmero ljudi automobilom-bombom, a potom na ostrvu Utøya ubio 69 učesnika na skupu mladih laburista i od tada je u potpunoj izolaciji, podsjeća Reuters.

- Ne vjerujem da bez smislenih ljudskih odnosa mogu duže da preživim. I dalje sam osoba i postoji granica koju osoba može podnijeti.

Svaki dan je noćna mora, svaki dan pomišljam na samouboistvo - izjavio je Breivik na saslušanju održanom u sportskoj dvorani u zatvoru, uz maksimalne mere sigurnosti.

Na pitanje državnog tužioca Andreasa Hjetlanda kako sada gleda na događaje na Utøyi, Breivik je odgovorio: "Žao mi je što sam to učinio, voljan sam da se odreknem politike".

Advokati koji zastupaju norveško ministarstvo pravosuđa tvrde da Breivik mora ostati izolovan jer i dalje predstavlja sigurnosnu prijetnju.

#Advokati #Brejvik #Svijet #Norveška