Članak

AMERIČKI DRŽAVNI SEKRETAR

Blinken u Tel Avivu: Civilne žrtve u Gazi su prevelike

Američki državni sekretar Antony Blinken izjavio je jučer u Tel Avivu da je previsoko dnevno stradanje civila u Gazi, posebno djece.

(Patria) - Američki državni sekretar Antony Blinken izjavio je jučer u Tel Avivu da je previsoko dnevno stradanje civila u Gazi, posebno djece.

Blinken je istakao da se 90 posto stanovništva Gaze i dalje suočava s nedostatkom hrane, prema UN-u, a to ima doživotne posljedice za djecu.

Naveo je i da je izraelskim zvaničnicima rekao jučer u razgovorima da još pomoći mora biti dozvoljeno da uđe u Gazu i da mora postojati efikasnija distribucija unutar Gaze.

Poručio je i da Izrael mora učiniti sve što može da ukloni prepreke i to olakša.

Blinken je dodao da je s izraelskim liderima razgovarao o tranziciji rata, kao i o tome šta UN mogu učiniti kako bi pomogle raseljenim stanovnicima Gaze da se u nekom trenutku vrate svojim domovima.

- Građanima Gaze se mora dopustiti da se vrate svojim domovima. Ne smiju biti istjerani iz Gaze - naveo je Blinken, dodajući da ga je izraelski premijer Benjamin Netanyahu uvjerio da to nije politika Izraela.

#AntonyBlinken #ChildrenInNeed #EfficientDistribution #FoodShortage #GazaCrisis #GazaTransition #IsraeliLeaders #IsraelPolicy #NoDisplacement #ReturnToHomes #Svijet