Članak

ODLUKA NA PARLAMENTU

Vlada FBiH nije predložila budžet: Zastupnički dom na sljedećoj sjednici razmatrat će odluku o privremenom finansiranju

Privremeno finansiranje dan prije Zastupničkog doma razmatrat će Odbor za ekonomsku i finansijsku politiku tog doma.

Hoće li FBiH dobiti privremeno finansiranje?

(Patria) - Predložena odluka o privremenom finansiranju Federacije Bosne i Hercegovine za prva tri mjeseca ove godine bit će prva tačka dnevnog reda sjednice Zastupničkog doma Federalnog parlamenta zakazane za 24. januar.

Privremeno finansiranje dan prije Zastupničkog doma razmatrat će Odbor za ekonomsku i finansijsku politiku tog doma.

Predsjednik Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku ZDPFBiH Admir Čavalić (Stranka za BiH), pojasnio je da Vlada FBiH nije do danas uputila u parlamentarnu proceduru Nacrt budžeta Federacije za 2024. godinu, ali da Federaciji ne prijeti finansijska blokada jer očekivano je da će Parlament FBiH odobriti odluku o privremenom finansiranju do 1. februara.

Čavalić je govorio i o drugim temama današnje sjednice Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku, poput pitanja poskupljenja električne energije posebno za poslovne subjekte.

- Dobili smo inicijativu Saveza općina i gradova da budu napravljena određena izuzeća u tome, pa Odbor uglavnom smatra da su izuzeća potrebna kad je riječ o javnim preduzećima koja pružaju opšte komunalne usluge, tipa vodosnabdijevanja i javna rasvjete, jer ukoliko dođe do značajnog poskupljenja struje, to će se odraziti na građane određenih jedinica lokalne samouprave – pojasnio je Čavalić.

#AdmirČavalić #Federacija #Izuzeća #JavnaRasvjeta #LokalnaSamouprava #NacrtBudžeta #ParlamentFederacije #PoskupljenjeElektričneEnergije #PrivremenoFinansiranje #VladaFederacije #ZastupničkiDom #BiH