Članak

IZ PODGORICE PODRŽALI DODIKA

Izostala reakcija crnogorskih vlasti povodom Mandićeve čestitke Dodiku: Spajić u ulozi pasivnog posmatrača

Kako prenose crnogorski mediji, delegaciju Nove srpske demokratije predvodili su poslanici Jovan Vučurović i Budimir Aleksić.

Spajić, premijer Crne Gore koji prećutno podržava Mandića

Piše: Nevena Kovačević/NAP

Iako je prošlo nekoliko dana otkako je predsjednik crnogorske Skupštine Andrija Mandić čestitao 9. januar, neustavni dan Rs, niko iz Vlade, niti aktuelne parlamentarne većine, nije se oglasio ovim povodom.

U međuvremenu, stigla je i vijest da su predstavnici koalicije Za budućnost Crne Gore, koja manjinski podržava Vladu Milojka Spajića i čiji je jedan od lidera upravo četnički vojvoda, prisustvovali proslavi u Banja Luci.

Kako prenose crnogorski mediji, delegaciju Nove srpske demokratije predvodili su poslanici Jovan Vučurović i Budimir Aleksić.

Kad je riječ o drugom konstituentu pomenute koalicije, Demokratskoj narodnoj partiji, sinoć su objavljene fotografije na kojima se nalaze lider te partije i poslanik Milan Knežević i predsjednik opštine Zeta Mihailo Asanović, u zagrljaju sa Miloradom Dodikom.

Podsjetimo, Mandić je ranije kazao da neće prisustvovati proslavi, jer mu je tog dana slava, javno upućujući čestitku Dodiku. Ovakav potez, kao ni odlazak njegovih partijskih drugova u Banja Luku nijesu iznenađenja.
Funkcioneri bivšeg Demokratskog fronta, bili su redovni gosti Milorada Dodika i prethodnih godina.

Iako je podrška agresorskim i imperijalističkim politikama njihov jedini programski princip, jasno je da Mandićeva čestitka, sa pozicije prvog čovjeka parlamenta, predstavlja direktan udar na suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

No, od četničkog vojvode i ostatka rusko-srpskih agenata ništa drugo nijesmo ni mogli očekivati. Sramniji je, ipak, izostanak reakcija premijera Spajića i ostatka Vlade, kojim se daje legitimitet očiglednom i agresivnom činu neprijateljstva, izraženom prema susjednoj i prijateljskoj državi.

Ključni lobista bez čije podrške Mandić ne bi postao šef parlamenta, svakako je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, o čijoj smo balanserskoj politici u odnosu na donošenje odluke o prisustvu obilježavanju neustavnog dana Rs RANIJE PISALI.

Spajić, sa druge strane, zauzimanjem stava pasivnog posmatrača i prećutnog podržavaoca, Sarajevu šalje poruku da Bosna i Hercegovina nema saveznike među crnogorskim zvaničnicima. Niko od predstavnika vlasti, očito, ne smije nedvosmisleno osuditi otvorenu podršku secesionističkoj politici i u ime zvanične Podgorice izraziti pijetet prema žrtvama agresije na Bosnu i Hercegovinu, čiji je produkt neustavni praznik, kao i nastanak Rs-a - genocidne i jednonacionalne tvorevine, koja svojim postojanjem trajno narušava nezavisnost BIH.

Ovakva poruka je, nadasve, vrlo opasna i štetna po dobrosusjedske odnose dvije zemlje. Dok Andrija Mandić nastavlja dokazivati liderstvo nad parlamentarnom većinom, nikog od konstituenata nove vlasti ne brine to što bi, Vučićevi i Dodikovi puleni, eventualnom rekonstrukcijom Vlade, mogli doći na ministarske funkcije i što je po državu još opasnije, kroz ambasadorska imenovanja postati sastavni dio diplomatske mreže.

Umjesto onih koji bi trebali pognuti glave i uputiti izvinjenje zvaničnom Sarajevu, i ove godine stide se građani i građanke Crne Gore, uvjereni da je zajednička borba najispravniji put u bijegu od prijetećeg i sve radikalnijeg talasa šovinizma i kleronacionalizma.

#AndrijaMandić #BanjaLuka #BosnaHercegovina #BudimirAleksić #CrnaGora #JakovMilatović #JovanVučurović #MihailoAsanović #MilanKnežević #MiloradDodik #Region