Članak

ČELNIKA SINDIKATA

Sivro pozvao prosvjetne radnike da potpišu peticiju: Pogledajte čime su sve nezadovoljni

(Patria) - Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije BiH - Kantonalni odbor Kantona Sarajevo na čijem je čelu Saudin Sivro pozvao je prosvjetne radnike na potpisivanje peticije kojom će izraziti svoje zahtjeve.

Peticija će biti dostavljena premijeru Kantona Sarajevo Nihadu Uku uz zahtjev za sastanak po navedenom pitanju, a ukoliko se sastanak ne desi ili zahtjevi nastavnika ne budu uvaženi, prava nastavnika će se tražiti kroz štrajk i proteste.

Sivro se danas oglasio i naveo 14 razloga za nezadovoljstvo prosvjetnih radnika.

- krše se odredbe zakona i Kolektivnog ugovora
- Ministarstvo za odgoj i obrazovanje stalno pokušava da uskrati stečena prava radnika
- višemjesečni pregovori o povećanju koeficijenata svim radnicima za 15% nisu uspješno završeni
- ističe važeći kolektivni ugovor, a novi se ne nazire
- radnicima u zdravstvu, organima uprave i ustanovama socijalne zaštite je već ugovoren rast plata po dvije osnove i povećan obim prava što nije slučaj sa prosvjetnim radnicima - radnici sa najnižim primanjima će od januara 2024. imati manju platu u odnosu na decembar 2023.
- nastavnici se pretvaraju u pisare
- odgojno-obrazovne ustanove su preopterećene administrativnim poslovima
- prijedlog Ministarstva za odgoj i obrazovanje za nove Pedagoške standarde i normative za osnovno obrazovanje je loš i pripremljen je nezakonito (bez učešća predstavnika Sindikata) a prema tom prijedlogu ukidaju se mnoga stečena prava radnika, a posebno nastavnika
- nije potpisan sporazum o osnovici za obračun plata u 2024.
- odbija se isplatiti pomoć po Uredbi Vlade FBiH prosvjetnim radnicima koji nemaju dostojanstvene plate i čije su plate među najnižim u odnosu na ostale radnike, a posebno u odnosu na radnike Instituta čije su plate oko 500 KM veće nego plate nastavnika
- ignorišu i ne podržavaju zahtjev da se prosvjetni radnici proglase službenim licima
- ignorišu i ne podržavaju zahtjev da se prosvjetnim radnicima omogući beneficirani radni staž
- ignorišu i ne podržavaju zahtjev da se prosvjetni radnici penzionišu pod povoljnijim uslovima kao što je to slučaj sa nekim drugim radnicima.

#peticija #SaudinSivro #Sindikat #BiH