Članak

IDF

Izrael: Komanda struktura Hamasa na sjeveru Gaze uništena

(Patria) - Izraelska vojska kaže da je „završila demontažu“ Hamasove komandne strukture u sjevernom Pojasu Gaze, javio je BBC.

Portparol vojske Daniel Hagari rekao je da palestinski militanti tamo sada djeluju sporadično i „bez komandanata“. Rekao je da je Izrael ubio oko 8.000 militanata na sjeveru Gaze. Izraelske odbrambene snage (IDF) su sada fokusirane na razbijanje Hamasa u južnoj i centralnoj Gazi, rekao je.

Izrael je ubio više od 22.000 ljudi od početka rata, prema Hamasovom ministarstvu zdravlja. U subotu je saopšteno da je zabilježilo više od 120 smrtnih slučajeva u posljednja 24 sata. Teritorija je devastirana i većina stanovništva od 2,3 miliona je raseljena.

Izraelska ofanziva počela je nakon što su Hamasovi naoružani napadači 7. oktobra pokrenuli iznenadni napad na južni Izrael, ubivši 1.200 ljudi, većinom civila, i uzevši oko 240 talaca, od kojih još uvijek drži oko 120.

Premijer Benjamin Netanyahu ponovio je u subotu da će Izrael nastaviti svoju kampanju za „eliminaciju Hamasa, vraćanje naših talaca i osiguranje da Gaza više neće biti prijetnja Izraelu“.

„Moramo sve ostaviti po strani... dok se ne postigne potpuna pobjeda“, rekao je Netanyahu.

#Gaza #Hamas #Izrael #Svijet