Članak

BIVŠI PREDSJEDNIK

Trump u Iowi odgovorio Bidenu: Sve je u neredu u njegovom mandatu

​(Patria) - Donald Trump je iskoristio svoju prvu posjetu Iowi ove godine da napadne republikansku konkurenticu Nikki Haley i uzvrati demokratskom predsjedniku Joeu Bidenu, koji ga je ranije opisao kao prijetnju američkoj demokratiji, javio je Reuters.

Govoreći pred nekoliko stotina pristalica deset dana prije ključnog prvog kruga republikanskog takmičenja za nominacije u Iowi, bivši predsjednik je predstavio mračni portret Sjedinjenih Država. Nazvao ju je „neuspješnom“ nacijom, opterećenom „teroristima“ i imigrantima iz „mentalnih azila“ koji se slijevaju preko granice između SAD-a i Meksika.

On je uzvratio udarac Bidenu, koji je govorio o opasnostima potencijalnog drugog Trumpovog mandata na događaju u Pennsylvaniji. Biden, koji će se vjerovatno suočiti s Trumpom u revanšu na izborima u novembru, bio je posebno kritičan prema Trumpovom ponašanju 6. januara 2021., kada je gomila njegovih pristalica napala američki Kapitol dok su zakonodavci potvrđivali Bidenovu pobjedu na izborima 2020. godine.

„Nijedna stvar nije postala bolja pod pokvarenim Joeom Bidenom. Sve je u neredu“, rekao je Trump pristalicama na mitingu na ruralnom sjeverozapadu države.

Trump je svoju vatru usmjerio i na Haley, koja je tokom njegovog mandata dvije godine bila ambasadorica SAD-a u UN-u. Dok Haley zaostaje za Trumpom za preko 30 bodova u Iowi, ona je mnogo bliža u New Hampshireu, koji održava drugo takmičenje republikanskog procesa nominacije, a posljednjih mjeseci raste u anketama.

„Nikki Haley je cijelu svoju karijeru u džepu donatora za uspostavljanje otvorenih granica“, rekao je Trump.

„Ona je globalista“, dodao je.

Haleyin tim je uzvratio, pozivajući se na njen rad u Južnoj Karolini gdje je bila guvernerka.

„Donald Trump se vjerovatno ne sjeća da je Nikki Haley donijela jedan od najstrožih zakona protiv ilegalne imigracije u zemlji 2011. godine, dok je on još uvijek bio liberal u New Yorku“, rekla je direktorica komunikacija Nachama Soloveichik.

#DonaldTrump #izbori #JoeBiden #Svijet