Članak

ZASTUPNIK U SKUPŠTINI KS

Bandić za NAP: U raštimanoj koaliciji Trojka statira u kukuruzima, a Dodik i Čović ruše BiH i dijele državne rezerve

Politika Trojke je izgleda da se prave mrtvi, a ulogu branitelja sopstvene države ostavljaju visokom predstavniku i ambasadorima zapadnih država.

Za NAP piše: Muamer Bandić, zastupnik u Skupštini KS

Prva godina dana nove vlasti obilježena je sistematskim slabljenjem institucija države Bosne i Hercegovine. Dok nam najpametniji i najpošteniji prodavači magle pričaju bajke o evropskom putu i napretku, svakodnevica nas upozorava da Bosna i Hercegovina nikada nije bila slabija i u težoj situaciji od kraja rata.

Ako se neki napredak i odvija, dešava se samo kroz papire i vide ga samo oni što sjede u ministarskim foteljama. Papiri će potvrditi da smo dobili kandidatski status i da čekamo otvaranje pregovora, ali je veoma upitno da li smo zaista ostvarili bilo kakav napredak,? Da li je naša zemlja politički stabilna i da li mi kao njeni građani živimo bolje? Vi koji čitate ove redove sami odgovorite na ova pitanja, a ja ću iznijeti svoje mišljenje.

Na prvom mjestu kandidatski status smo dobili, a da nismo ispunili gotovo niti jedan od uslova iz Mišljenja Evropske komisije iz 2019. godine. Dakle, nismo ga dobili sopstvenom zaslugom, odnosno radom i efikasnošću institucija naše države, već zahvaljujući ruskoj agresiji na Ukrajinu i stalnim ruskim pokušajima destabilizacije regije preko Srbije. Geostrateški odgovor Evropske komisije na te ruske pokušaje destabilizacije 'mehkog trbuha Evrope' jeste da se ubrzaju evropske integracije regije zapadnog Balkana i otud ovaj ničim zasluženi poklon Bosni i Hercegovini.

Naravno, poklonjenom konju se u zube ne gleda, ali se mora iskreno reći da trenutna vlast ovog poklonjenog konja ne zna ni uzjahati kako treba. To je barem jasno iz činjenice da i pored poklonjenog kandidatskog statusa, te snažnog vjetra u leđa iz Brisela i spremnosti Evropske komisije kao nikada do sada da nam progleda kroz prste, trenutna vladajuća koalicija nije uspjela ispuniti niti minimalne uvjete za otpočinjanje pregovora. I pitanje je da li će i uspjeti s obzirom na svakodnevne antidržavne poteze i stavove kojima nas zasipaju Trojkini „reformirani“ i „europski“ koalicijski partneri.

Sama logika integracijskog procesa zahtijeva unutrašnju saradnju, integraciju i zajedničke ciljeve, koji u ovom slučaju ne postoje. Umjesto unutrašnje saradnje i integracije mi svjedočimo raštimanom orkestru u kojem svako svira svoje note, svakodnevnom rastakanju državnih institucija i napadima na njeno postojanje. Rezultat takvog ludila su stalne političke krize, zastoj sistema i opća politička i ekonomska nestabilnost, koja tjera sve poštene Bosance i Hercegovce iz sopstvene zemlje. Pri tome, ne da nema adekvatnog, već nema nikakvog odgovora onih koji bi po svojoj funkciji trebali da zaštite državu Bosnu i Hercegovinu.

Politika Trojke je izgleda da se prave mrtvi, a ulogu branitelja sopstvene države ostavljaju visokom predstavniku i ambasadorima zapadnih država. A kako će međunarodna zajednica braniti Bosnu i Hercegovinu već smo iskusili na sopstvenoj koži i nemojmo se danas samozavaravati da će sutra biti drugačije, jer mnogi od nas, ni nakon 30 godina golgote, još uvijek nisu pronašli posmrtne ostatke svojih najmilijih.

U svemu ovome se ne može opet reći da vlast ama baš ništa ne radi. Radi, ali ne za opće dobro građana, već za lične interese onih koji sjede u ministarskim foteljama i njihove stranačke kolege i prijatelje. Na primjer, državnog, a ni federalnog budžeta još nema. Pitanje je kada će i da li će ih uopće biti, no to ne smeta naše najpametnije i najpoštenije stručnjake za šutnju, saginjanje glave, nepoštivanje ustava i zakona, te kolut naprijed - natrag dva, da rastaljuju novac građana s onima koji rade na rušenju države. U ovoj oblasti političkog djelovanja Trojka i njeni „reformirani“ i „europski“ partneri nalaze visok stupanj suglasja. Štaviše, krčmljenje novca građana ove zemlje je jedina oblast u kojoj nalaze bilo kakav zajednički jezik.

Iako državnog budžeta nema, niti Trojkini partneri uopće imaju interes da institucije BiH dobiju onoliko sredstava koliko im je potrebno za neometano funkcionisanje, Vijeće ministara BiH je, pred sami kraj prošle godine na vanrednoj telefonskoj sjednici, podijelilo sredstva iz tekuće budžetske rezerve i to za podršku u oblasti sporta, kulture, zdravstva, mladih i humanitarne aktivnosti 2.230.644,00 KM, te za promociju i zaštitu ljudskih prava, ravnopravnost polova, udruženja osoba s invaliditetom i podršku vjerskim zajednicama 1.573.861,49 KM.

Prema tabelarnom pregledu ko je sve dobio sredstva i koliko, lahko možete steći uvid kako ova raštimana koalicija zaista funkcioniše u praksi i ko tu kolo vodi, a ko tek statira u kukuruzima.

#MuamerBandić #politika #SkupštinaKS #trojka #zastupnik #bih