Članak

IZRAEL KOČI EVAKUACIJU

Sedam bh. državljana još uvijek ne mogu napustiti Pojas Gaze i doći u BiH

(Patria) - Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine saopćilo je da se evakuacija bh. građana iz Pojasa Gaze vrši po odobrenju Izraela.

"U pojasu Gaze se trenutno nalazi sedam državljana BiH i/ili njihovih srodnika čiju evakuaciju upravo osporavaju – ne dozvoljavaju vlasti Izraela.

Ambasador BiH u Tel Avivu svakodnevno komunicira po ovom pitanju sa nadležnim organima u Izraelu i ulažu se kontinuirani napori da se ove osobe izmjeste na sigurno.

Napominjemo i da je Ministarstvo vanjskih poslova BiH na samom početku krize u pojasu Gaze 2023. godine formiralo Krizni štab koji je u stalnom zasjedanju s ciljem evakuacije bh. građana i njihovih srodnika. Kao što je poznato, uspjeli smo evakuirati većinu naših državljana-srodnika iz Gaze, mnogo ranije nego neke zemlje sa znatno većim resursima i uticajem, prenosi N1.

Takav uspjeh nije slučajnost, već rezultat intenzivnog rada naših diplomata u sjedištu i širem DKP mreže što će se i nastaviti. To se prvenstveno odnosi na naše ambasade u Tel Avivu, Dohi i Kairu koje intenzivno preduzimaju sve aktivnosti iz nadležnosti MVP BiH kako bi pomogli našim državljanima u ugroženim područjima”, naveli su.

Podsjećamo, četvero bh. državljana iz Gaze nalaze se u Kairu već dva mjeseca. Od tada nema odobrenja za njihov dolazak u Sarajevo. Ministarstvo sigurnosti BiH na čelu sa Nenadom Nešićem dalo je zeleno svjetlo za dolazak tri osobe, a za jednog muškarca nije.

"Dolazak osoba iz Kaira očekuje se u nekoliko narednih dana, završavaju se posljednja administrativna pitanja. Za jednog člana porodice bilo je potrebno izdati humanitarnu vizu, a čemu je prethodila sigurnosna provjera SPS i OSA BiH. Taj dio posla je okončan i humanitarna viza će biti izdata, dok će ostatak porodice ući shodno Odluci Vijeća ministara BiH”, saopćili su iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Iz ambasade BiH u Kairu su u periodu kada je počela evakuacija potvrdili da je 12 osoba na tzv. “crvenoj listi”. Te osobe u međuvremenu odobrenje za prelazak graničnog prelaza nisu dobili. Pored njih još nekoliko osoba čekalo je da napusti Pojas Gaze. Ambasador BiH u Kataru Semir Halilović za N1 je potvrdio da se radi o 14 osoba.

#evakuacija #Gaza #bih