Članak

MOGUĆE I TUŽBE PROTIV DRŽAVE

Sudije i tužioci Slovenije prekinuli rad na sat vremena, pripremaju štrajk jer Vlada krši odluku Ustavnog suda o platama!

Protestni skupovi sudija počeli su u 10 sati i očekivalo se da će trajati ne više od sat vremena. Glavne rasprave i sjednice nisu otkazivane, već su prekidane u svakom pojedinačnom predmetu posebno, o čemu je odlučivao predsjednik Senata.

Sudije i tužioci u Sloveniji u protestu zbog plata

(Patria) - Sudije i tužioci Slovenije prekinuli su danas rad na sat vremena i održali protestne skupove kako bi izrazili neslaganje sa nepoštivanjem ustavne odluke o platama sudija.

O protestu su već obaviještene nadležne evropske institucije, ali ne isključuju nastavak protestnih aktivnosti ukoliko Vlada ne otkloni neustavnost visine plata sudija. Predsjednik Udruženja državnih tužilaca Boštjan Valenčič dao je izjavu za javnost, javlja 24ur.com

Protestni skupovi sudija počeli su u 10 sati i očekivalo se da će trajati ne više od sat vremena. Glavne rasprave i sjednice nisu otkazivane, već su prekidane u svakom pojedinačnom predmetu posebno, o čemu je odlučivao predsjednik Senata. On je prisutne obavijestio i koliko će trajati obustava konkretnog slučaja, piše Vrhovni sud u obavještenju strankama povodom današnjih protestnih skupova.

Ostale sudske službe i javna evidencija su radili nesmetano za to vrijeme, ali su se danas tužioci pridružili sudijama sa jednosatnom obustavom rada.

Prema objašnjenjima predsjednice Slovenačkog udruženja sudija Vesne Bergant Rakočević, svjetsko i evropsko udruženje sudija već je obaviješteno o današnjem protestu. Pripremaju i zajedničku izjavu protesta koju će poslati medijima.

Glavni odbor udruženja će u popodnevnim satima odlučiti o daljim mjerama, “uključujući i tzv. štrajk, te o strategiji podnošenja tužbi protiv države zbog manjka plata sudija”, dodao je Bergant Rakočević. Protestna izjava će danas biti pripremljena i u Udruženju državnih tužilaca Slovenije.

Povod za današnji protest sudija i tužilaca je nepoštivanje odluke Ustavnog suda u vezi sa platama sudija. Ustavni sud je u junu presudio da su plate sudija preniske i naložio zakonodavnoj vlasti da otkloni neustavnost do 3. januara, što se nije dogodilo.

#DržavniTužioci #EvropskeInstitucije #NeslaganjeSudija #ObustavaRada #PlataSudija #ProtestneSkupove #Slovenija #SudijeProtest #TužbeProtivDržave #UstavnaOdluka #VisinaPlata #Region