Članak

HOĆE LI BITI KVORUMA

Trojka je istrajnija u imenovanju Vukoje, nego u odbrani države: Danas nova sjednica Zakonodavno - pravne komisije

Zakonodavno-pravna komisija Predstavničkog doma FBiH zasjeda danas

(Patria) - Belmin Zukan (SDP BiH) za danas je zakazao sjednicu Zakonodavno-pravne komisije Predstavničkog doma Federacije BiH. Na dnevnom redu su izmjene Poslovnika o radu Predstavničkog doma FBiH. Izmjenom poslovnika Trojka i HDZ pokušavaju stvoriti preduvjete za imenovanje Marina Vukoje (HDZ) za sudiju Ustavnog suda BiH.

Podsjećamo, prema tom Poslovniku nedostajuće pozicije u radnim tijelima bile bi kooptirane, odnosno zamjene koje su ušle u parlamentarne klupe bile bi automatski i članovi radnih tijela.

Nekoliko ranijih pokušaja održavnja sjednica Zakonodavno - pravne komisije završio je neuspjehom, jer opozicija se iz više razloga protivi tom Poslovniku.


Osim kooptiranja članova radnih tijela on sadrži i nekoliko nedemokratskih i neparlamentarnih ograničenja zastupnicima, što je svakako udar na opoziciju ali i pravo zastupnika da obavljaju svoj posao.

#BelminZukan #HDZ #IzmjenePoslovnika #KooptiranjeClanova #MarinaVukoja #Opozicija #Predstavničkidom #Ustavnisud #ZakonodavnoPravnaKomisija #BiH